Annons

Annons

Erik var nära döden när en vägg rasade mot honom

Det kändes som i en film när den höga väggen plötsligt föll rakt emot honom. 
Sedan hördes en hög smäll och Erik förlorade medvetandet. Den allvarliga olyckan på byggplatsen blev 
inledningen på en lång kamp tillbaka till vardagen för Erik och hans familj.


Carolina och Erik med sin lilla Elise efter den allvarliga olyckan.

Allvarlig olycka på byggplatsen hotade Eriks liv

Lilla Elise jollrar glatt i barnstolen hemma hos sina föräldrar, Erik Henriksson, 25, och Carolina Hjärtmyr Henriksson, 23, i det lilla samhället Åsbro i södra Närke.
Här försöker det unga paret bygga upp en ny framtid tillsammans efter de senaste årens svåra prövningar. Allt började med den allvarliga byggplatsolyckan som förändrade Eriks liv för alltid.
– Jag kommer aldrig att bli helt återställd, men det har blivit bättre. Jag saknar mitt jobb och längtar tillbaka till arbetslivet, men jag måste i första hand tänka på min hälsa, säger Erik.

Epilepsianfall efter olyckan

Eriks mamma Cecilia Henriksson, 43, och Carolinas mamma Tintin Hjärtmyr, 46, är på besök hos dem den här dagen. De blev båda i allra högsta grad berörda av Eriks olycka och de har stöttat honom och Carolina under hans rehabilitering.
– De hjälper oss bland annat med Elise. Erik får inte vara ensam hemma med henne eftersom han har fått ett par epilepsianfall efter olyckan. Jag vågar inte ens tänka på vad som skulle kunna hända om han skulle få det när han är ensam med Elise, säger Carolina och kramar sin mans hand.

Spår efter byggplatsolyckan

Spåren efter den svåra olyckan syns tydligt på Erik. Hans huvud är lite knöligt på höger sida av pannan där neurokirurgen flera gånger har lagat hans trasiga skallben. Ett långt ärr löper från ena sidan av hans hjässa till den andra.
– Den 22 maj i år gjordes den senaste operationen, berättar han. Då tog man bort delar av skallbenet eftersom det börjat vittra sönder och bytte ut det mot konstgjort material. Förhoppningsvis ska det göra att jag så småningom blir så pass bra att jag kan börja jobba igen.
Den svåra byggarbetsplatsolyckan på Nya Parken i Norrköping i juni 2015 minns han inte så mycket av.
– Det var en helt vanlig fredag. På väg hem på kvällen skulle jag stanna hos min farfar för att äta fisk, berättar han.

Väggen välte

Klockan åtta på morgonen höll Erik och hans arbetskamrater på att resa en vägg på bygget i Norrköping. Erik styrde kranen med en handkontroll och fick väggformen på plats men när den kopplades loss från kranen skedde katastrofen.
– Jag såg att väggen tippade mot mig. Det var overkligt. Det kändes som jag var med i en film och stod vid sidan om och såg vad som hände utan att kunna göra något för att förhindra det. Sedan blev det en rejäl smäll.
Erik förlorade medvetandet några minuter och när han vaknade till liv kände han att det rann något varmt nerför hans ansikte.
– Jag förstod att det var blod och jag fick panik eftersom jag inte kunde andas. Resterna av väggen låg över mig så att jag inte kunde andas.
Han minns att han hörde röster och att någon tog på hans ansikte. I sista stund fick hans arbetskamrater loss honom så att han kunde andas igen.
– Jag såg plötsligt himlen och förstod att jag låg på en bår och att de bar mig mot en ambulans. Sedan minns jag bara en kvinnlig röst i ambulansen innan allt blev svart på nytt, berättar Erik.

Annons
allvarlig-olycka-byggplats

En bild från sjukhuset, efter olyckan.

Ringde om olyckan

Eriks mamma Cecilia var den i hans familj som först fick höra vad som hänt. En chef på företaget han är anställd vid ringde och berättade att Erik varit med om en olycka.
– Då visste man inte hur allvarligt det var, bara att Erik förts med ambulans till sjukhus, berättar Cecilia. Jag ringde runt till alla i familjen.
Hon var orolig för att Carolina skulle bryta ihop fullständigt när hon fick höra vad som hänt. Hon lider nämligen av posttraumatisk stress efter en dramatisk villabrand för några år sedan.
– Alla skräckkänslor som jag försökt bearbeta kom upp till ytan igen när jag hörde att Erik förts till sjukhus. Det var fruktansvärt, berättar Carolina.

Erik låg nersövd

När Eriks familj kom till akutmottagningen på sjukhuset i Norrköping var det fortfarande ovisst om han skulle överleva.
– Efter ett tag fick vi komma in och se honom, men först fick vi prata med en kurator som sa att det var helt okej att vi grät, men att vi skulle försöka behålla lugnet för att inte oroa Erik som var nersövd, berättar Cecilia.
De första fyra dygnen låg Erik nersövd medan han kämpade för sitt liv. De allvarliga skallskadorna ledde till att hans hjärna svullnade upp och för att lätta på trycket opererade kirurgerna bort en bit av hans skallben på båda sidor om huvudet.

Överlevde trots alla odds

Det undanröjde det överhängande hotet mot hans liv.
– Sjukhuset ringde mig strax efter klockan tolv på natten och berättade att de skulle genomföra operationen, berättar hans mamma.
Därefter stabiliserades hans tillstånd.
– Glädjen över att Erik mot alla odds överlevde överväger sorgen och rädslan vi hade över att han kanske skulle dö, säger hans mamma. Ingen kan förstå hur det känns att se sitt barn ligga hjälplös och skadad om man inte varit med om det själv.
Till deras stora lättnad och glädje vaknade Erik plötsligt upp ur medvetslösheten i samma ögonblick som Carolina och Eriks pappa kom för att besöka honom.

Skrevs ut från sjukhuset

Erik vårdades en månad på sjukhus innan han fick komma hem. Ett par veckor senare opererades de bitar av hans skallben som tagits bort tillbaka.
Efter att ha blivit utskriven från sjukhuset kände han sig rastlös och orolig.
– Jag var impulsiv på ett sätt som jag inte varit tidigare och det kändes som om jag gått igenom en personlighetsförändring.
Rastlösheten bidrog till att Erik ganska snabbt började arbetsträna och redan efter några månader arbetade han heltid igen.
Samtidigt började han med sin favoritsport igen – innebandy. Efter en match i januari förra året mådde han så dåligt att han var tvungen att akut åka till sjukhus.
– Det var då man upptäckte att skallbenet som opererats tillbaka i mitt huvud börjat vittra. Dessutom var min hjärnhinna trasig.

Ny operation

En ny operation gjordes. Erik kände sig tillfälligt bättre och började jobba igen. Men perioder på ett par månaders arbete följdes av nya sjukskrivningar och så fortsatte det.
– Under hela förra året gick jag med ständig huvudvärk när det var kallt ute. Skallen släppte igenom kylan rakt in i huvudet.
Trots alla motgångar i hans rehabilitering försökte Erik och Carolina fullfölja det de planerat innan den svåra olyckan.
De ville förverkliga sina drömmar om att bilda en familj tillsammans.

Förlovning och bröllop

Redan den 31 juli 2015, när det stod klart att Erik skulle överleva, förlovade de sig och den 9 juli förra året gifte de sig.
– Carro har varit min stöttepelare sedan olyckan. Hon har hela tiden funnits vid min sida, säger Erik och lägger armen om sin hustru.
I juni förra året köpte de dessutom huset i Åsbro, som tidigare tillhört hans morföräldrar.
Huset behöver totalrenoveras, men det får vänta tills Erik mår bättre.
– Vi är femte generationen 
Henriksson som bor här och jag hoppas att vi kan göra vid det så snart som möjligt, säger han.
Den 4 december förra året föddes deras dotter Elise. Allt såg plötsligt mycket ljusare ut och Erik mådde allt bättre. Då drabbades de av nästa bakslag.

Föll ihop i trappan

Lilla Elise var bara fyra dagar när Erik föll ihop medvetslös i trappan hemma i Åsbro.
– Jag trodde att han fått en stroke och ringde omedelbart efter en ambulans, berättar Carolina.
Men det visade sig vara ett epilepsianfall. Han har sedan dess haft ytterligare ett anfall och är hela tiden rädd att det ska komma fler. Det gör att han knappt vågar hålla i sin dotter.
– Jag är övertygad om att det är det kraftiga slaget jag fick mot huvudet som har utlöst epilepsianfallen, säger han.

Inga bevis om brott

Efter olyckan inleddes en förundersökning mot NCC som anlitat Eriks arbetsgivare, Flens byggmaskiner, som underentreprenör. Men åklagaren beslutade att lägga ner förundersökningen eftersom det inte gick att bevisa att ett brott begåtts.
– Det var såklart en besvikelse, men efter min olycka har man i alla fall börjat använda kraftigare vinkeljärn för att förhindra att det händer igen, säger han.
Erik är nu helt sjukskriven och tvingar sig själv att ta det lugnare och låta kroppens läkningsprocess ta den tid den tar. Men han längtar tillbaka till jobbet som kranförare.
Mest längtar han efter att kunna dansa bugg igen som vid sidan av innebandyn är hans stora fritidsintresse.
– Men det lär nog dröja ett tag innan vi kan göra det igen. Men en dag så … säger han och ger sin hustru en kärleksfull blick.

 

Text: Per-Ola Ohlsson

Bild: Kai Rehn

 

Missa inte: Anna, 41, fick bröstcancer under graviditeten

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...