Annons

Annons


Allers-Tradgard-loggaAllers Trädgårds idépris 2015 till Grönska i glömska

Hvilan utbildning gestaltade sin idéträdgård med frodig växtkraft på en förfallen plats så bra att de vann Best in Show på Malmö Garden Show. Och därmed Allers Trädgårds pris på 15 000 kronor.


Vinnare av Malmö Garden Shows utställningsträdgårdar

Det glada teamet från Hvilan utbildning framför det förfallna skjulet i sin utställningsträdgård. De vann både jurybedömda Best in Show och publikens röster.

En plats kan överges och förfalla, men växterna fortsätter frodas och bär minnena vidare.
En fin berättelse med mycket nostalgi låg bakom Hvilan utbildnings bidrag bland tävlingsträdgårdarna på årets upplaga av Malmö Garden Show.

Historien om ett gammalt skjul och kvinnan som bodde där var utgångspunkten. Eleverna på Hvilan utbildning, yrkesvux, gestaltade detta så bra att de tog hem utmärkelsen Best in Show och Allers Trädgårds idépris på 15#000 kronor. Dessutom fick de publikens röster.

De överlyckliga och stolta eleverna Anneli Håkansson, Erika Hoberg, Anders Steen, Christoffer Andersson, Richard Bergner, Jens Ewaldh-Åkesson, Carl Magnusson, Matthias Hejlskov och Christoffer Jönsson tycker att detta är som att högsta drömmen uppfyllts.

De blev ett samstämt team under den kreativa processen kring idéträdgården och att rent praktiskt bygga upp den.
– Vi har alla bidragit med idéerna och hur vi skulle få tag i rekvisitan. Vi har hämtat material hos släktingar och på ödetomter och byggt samman.

Annons
Gilla Allers på Facebook
Vinnarträdgården Malmö Garden Show

Den murgrönsbeklädda gamla stegen och riset från en vildvuxen klematis får platsen att kännas genuin.

Den gamla stegen med murgöna som står lutat mot skjulet på baksidan, de slitna kängorna, järngrinden man nästan hör gnissla, drivhusglaset och den rostiga glömda cykeln som nu snart är övervuxen av grönskan. Allt är lämnat i förfall – men växterna är friska, frodiga och vackra. Bärbuskarna fortsätter ge bär, hostor breder ut sina stora blad, gammaldags blommande perenner förökar sig.

– Hvilans bidrag visar vilken hög nivå Sveriges trädgårdsutbildningar håller. Det är ju verkligen glädjande för framtiden, säger Allers Trädgårds chefredaktör Eva Malmström som också var juryordförande.

Gamla perenner och köksväxter

Både köksväxter och prydnadsväxter trängs i rabatterna. Med åren blir det lite huller om buller.

Juryns motivering:

”Att berätta en berättelse och låta den leva kvar på platsen. Här känner vi tidens gång, vi anar en närvaro. Växterna vittnar om omtanken som funnits, men nu är platsen övergiven. Juryn kände historiens spår och ger Grönska i glömska utmärkelsen Best in Show på Malmö Garden Show 2015.”

Se trädgårdar och vinnare från tidigare årLäs mer om:

Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...