Annons

Allers testar smördeg

Det är stor skillnad på smördeg! Vi har testat matbutikernas urval av både fryst smördeg och kyld på rulle.

Mejla
Dela (19)
Pinna

Kyld smördeg på rulle

Sara-Lee

Pop bakery by Sara Lee

Degen klistrar fast vid utrullningen så kanterna och ytan på smördegen blir ojämn. Degen höjer sig väldigt ojämnt och förblir nästan platt på delar av rutan. Mycket salt smak.
Pris:ca 67 kr/kg
Betyg 1

Ica-Smordeg

Annons

Ica

Degen går lätt att rulla ut och skära till en perfekt jämn ruta. Efter gräddning har degen höjt sig alldeles jämnt och högt och är mycket frasig. God och lagom salt smak vilket gör att degen passar till både salta och söta rätter.
Pris:ca 60 kr/kg
Betyg 5

Fryst smördeg

  Ica-Basic

Ica basic

Degen sväller till en kudd-liknande form men med godkänt frasiga lager inuti. Smaken är lagom salt. Ytan blir ojämn i färgen med några väldigt mörka partier vid gräddning.
Pris:ca 34 kr/kg
Betyg 2

Lantgarden

Lantgården

Degen sväller upp till en kuddliknande form med en stor hålighet inuti utan några fina lager. Smaken är rejält salt. Fint gyllene yta.
Pris:ca 35 kr/kg
Betyg 2

Findus-smordeg

Findus

Degen höjer sig fint men får väl stora håligheter, i stället för många frasiga lager, efter gräddningen. God smak och fin yta.
Pris:ca 61 kr/kg
Betyg 3

TC-brod

TC bröd

Degen blir hög och frasig men något skev efter gräddning. Lagom sälta och en fint gyllene yta.
Pris:ca 64 kr/kg
Betyg 4

Ica-akta-smordeg

Ica

Degen höjer sig jämnt, fint och högt och många tunna lager kommer fram. Degen blir fantastiskt frasig och smaken av äkta mejerismör känns verkligen.
Pris:ca 52 kr/kg
Betyg 5

Fryst eller kyld?

Kyld smördeg på rulle är tunt utkavlad och redo att gräddas direkt. Den har begränsad hållbarhet, särskilt om man inte använder hela rullen på en gång.

Fryst smördeg kan behöva kavlas ut något innan den används, vilket kan vara en fördel om man själv vill bestämma tjockleken på degen. Den behöver tinas före användning, men det är enkelt att ta ut så mycket man behöver då den är delad i plattor. Fryst smördeg kan du förvara i minst ett år i frysen.

Så här testade vi:

Fryst smördeg
Plattorna tinades och gräddades sedan okavlade i ugnen på 225° i 10 minuter. Smak, höjd, frasighet och färg bedömdes sedan.

Kyld smördeg på rulle
Tillskurna rutor av smördegen, ca 20×7 cm, gräddades i ugnen på 225° i 6 minuter. Smak, höjd, frasighet och färg bedömdes sedan.

Läs mer

Allers testar färdig pajdeg

Allers testar bakchoklad

Allers testar pesto

Allers testar digestivekex 

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...