Kyld smördeg på rulle
Pop bakery by Sara Lee
Degen klistrar fast vid utrullningen så kanterna och ytan på smördegen blir ojämn. Degen höjer sig väldigt ojämnt och förblir nästan platt på delar av rutan. Mycket salt smak.
Pris: ca 67 kr/kg
Betyg 1
Ica
Degen går lätt att rulla ut och skära till en perfekt jämn ruta. Efter gräddning har degen höjt sig alldeles jämnt och högt och är mycket frasig. God och lagom salt smak vilket gör att degen passar till både salta och söta rätter.
Pris: ca 60 kr/kg
Betyg 5
Fryst smördeg
Ica basic
Degen sväller till en kudd-liknande form men med godkänt frasiga lager inuti. Smaken är lagom salt. Ytan blir ojämn i färgen med några väldigt mörka partier vid gräddning.
Pris: ca 34 kr/kg
Betyg 2
Lantgården
Degen sväller upp till en kuddliknande form med en stor hålighet inuti utan några fina lager. Smaken är rejält salt. Fint gyllene yta.
Pris: ca 35 kr/kg
Betyg 2
Findus
Degen höjer sig fint men får väl stora håligheter, i stället för många frasiga lager, efter gräddningen. God smak och fin yta.
Pris: ca 61 kr/kg
Betyg 3
TC bröd
Degen blir hög och frasig men något skev efter gräddning. Lagom sälta och en fint gyllene yta.
Pris: ca 64 kr/kg
Betyg 4
Ica
Degen höjer sig jämnt, fint och högt och många tunna lager kommer fram. Degen blir fantastiskt frasig och smaken av äkta mejerismör känns verkligen.
Pris: ca 52 kr/kg
Betyg 5
Fryst eller kyld?
Kyld smördeg på rulle är tunt utkavlad och redo att gräddas direkt. Den har begränsad hållbarhet, särskilt om man inte använder hela rullen på en gång.
Fryst smördeg kan behöva kavlas ut något innan den används, vilket kan vara en fördel om man själv vill bestämma tjockleken på degen. Den behöver tinas före användning, men det är enkelt att ta ut så mycket man behöver då den är delad i plattor. Fryst smördeg kan du förvara i minst ett år i frysen.
Så här testade vi:
Fryst smördeg
Plattorna tinades och gräddades sedan okavlade i ugnen på 225° i 10 minuter. Smak, höjd, frasighet och färg bedömdes sedan.
Kyld smördeg på rulle
Tillskurna rutor av smördegen, ca 20×7 cm, gräddades i ugnen på 225° i 6 minuter. Smak, höjd, frasighet och färg bedömdes sedan.