Annons

Moas alkoholfria bubbel gör succé

Socionomen Moa Gürbüzer sadlade om. Nu är hennes alkoholfria viner både välsålda och prisade. Och alkoholfri skumpa är ett populärt alternativ på nyår!

Mejla
Dela (215)
Pinna

alkoholfri-skumpa

Moas alkoholfria alternativ till skumpa och vin säljs på Systembolaget.

 Moa gör alk0holfritt bubbel – för barn till missbrukares skull

Under många år kände Moa Gürbüzer, 61, en tagg i hjärtat när hon firade jul och nyår med familjen. Hon tänkte på alla barn hon träffat som familjeterapeut i Göteborg. Barn som levde med missbrukande föräldrar och som fasade för helgerna då drickandet och eländet ofta blev värre.

Annons

– Alla dessa barn som längtade efter att krypa upp i en famn som inte luktade alkohol och som fick ta ansvar för sina föräldrar. Jag kände att jag ville göra mer för dem. Det måste gå att bryta den här kulturen: att den som dricker alkohol är normal och den som inte gör det är tråkig, onormal och inte blir bjuden på fester.

Moa fick en mission: Att det ska vara lika självklart att fråga ”vill du ha vin med eller utan alkohol” som att fråga ”vill du ha kaffe med eller utan mjölk”. Och att det måste smaka minst lika bra och vara lika festligt att dricka alkoholfritt. Det ska inte kännas som att dricka läsk.

– Jag fick idén att utveckla riktigt gott mousserande vin, som man med stolthet kan servera som alternativ till alkoholhaltigt, berättar hon.

Läs även: Så håller du nyårslöftet

Eftersom Moa saknade kunskaper om vinproduktion vände hon sig till de sakkunniga. Hon tog kontakt med Systembolaget.

– De sa att man måste ha ett varumärke och att vinet måste vara väldigt gott. Då kontaktade jag champagneexperten Richard Juhlin och sa: ”Jag vill ha din hjälp.” Han svarade att han aldrig hade smakat ett gott alkoholfritt vin. Ingen trodde på min idé i början.

Avalkoholiserade vinet

Via bekanta fick Moa kontakt med ingenjörer och kemister på Chalmers tekniska högskola som tog fram en helt ny metod för att avalkoholisera vin. Därefter etablerade hon kontakt med högklassiga vinmakare.

– Vi köper chardonnayvin från vingårdar i södra Frankrike, och tar bort alkoholen med vår nya metod utan att tillsätta kemiska ämnen. Det gör att smaken framhävs och vinet blir fräscht. När Richard Juhlin fick smaka det sa han ja till att ställa upp för mitt varumärke.

Läs även: Chokladmästarens 6 tips: Så kombinerar du choklad och vin

I december 2013 levererades första sändningen. 30 lastpallar med flaskor. Det var en chock för Moa när hon insåg att det krävs stora volymer för att få in en produkt på Systembolaget.

– Jag fick låna pengar av släkt och vänner, och använda kreditkort med höga räntor för att klara finansieringen. Jag lånade till och med 70 000 kronor av min frisör. När jag såg alla flaskorna fick jag panik och tänkte: Hur ska jag kunna sälja dem? Men det var bara att sätta igång.

Goda vänner och familj ställde upp och bar lådor med flaskor och ringde runt till restauranger och hotell för att sälja in vinet.

alkoholfri-skumpa

2016 fick Moa ta emot priset Årets Nybyggare av kung Carl XVI Gustaf.

Prisat mousserande vin

Första året var tufft, men när försäljningen tog fart kunde Moa betala tillbaka alla lån.

I dag har företaget, MRG Wines, en handfull anställda. Produkterna är de mest sålda alkoholfria vinerna på Systembolaget och säljs i andra länder också.

Hennes mousserande vin har utsetts till Sveriges godaste alkoholfria och 2016 fick hon priset Årets Nybyggare utdelat av kung Carl XVI Gustaf.

– Jag fick nypa mig i armen innan jag förstod att min galna idé och sociala rörelse uppmärksammades av kungen. Jag är så stolt och tacksam.

Text: Lilian Ottosson

Bild: Bo Håkansson, privat

 

Läs också

Natalia växte upp på barnhem – nu hjälper hon andra ideellt

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...