Annons

Annons

Äldreboendet reste till Grekland!

"Man längtar och drömmer så länge man lever", säger Tackis som bestämde sig för att uppfylla en dröm för de boende på Rosavilla.


tackis2

Tackis med de boende på Rosavilla i Västervik.

Tackis uppfyllde deras dröm!

När Dimitrios ”Tackis” Sahkepidi fick höra hur längtansfullt några av de boende på äldreboendet pratade om att flyga och att resa så bestämde han sig. Han skulle ta med dem till sitt hemland Grekland! Men först var han tvungen att övertyga personalen…

Annons

Det började med att Tackis, Dimitrios Sahkepidis, hörde två kvinnor samtala vid fikat på äldreboendet i Västervik där han arbetade.
– De såg en flygplansstrimma på himlen och talade längtansfyllt om att de aldrig hade flugit, men alltid längtat. Då bestämde jag mig. De ska få flyga. På semester till Grekland, mitt hemland! Livet tar ju inte slut för att man blir äldre, man längtar och drömmer så länge man lever. Och även de äldre ska kunna få hjälp att förverkliga sina drömmar, säger Tackis.
Och så blev det. Drömmen om greklandsresan blev verklighet förra sommaren för 18 av de boende på Rosavilla i Västervik. Tillsammans med varsin ledsagare satte de sig i bussen till flygplatsen en augustidag i fjol. I bagaget stuvades rullstolar, rollatorer och en resedusch. Plus alla andra hjälpmedel och mediciner.
– Det krävdes mycket planering, både här hemma, på flygplatsen och i Grekland. Men ingenting är omöjligt!
Med på resan följde också ett team från SVT som dokumenterade hela resan från idé till hemkomst och resulterade i filmen Greklandresan, en film som många har sett och blivit berörda av.

Gilla Allers på Facebook
3
Visa bildspel
/
...
Visa mer

Fin gemenskap

Tackis tar emot oss på äldreboendet Rosavilla med en varm kram.
– Det är så här vi hälsar på varandra här!
Och värmen mellan personal och boende slår emot oss i varenda vrå av huset, liksom den gjorde i tv-filmen.
– Ja, resan betydde mycket för gemenskapen och för det fortsatta arbetet här hemma. Personal och brukare delade rum på resan, de åt och levde tillsammans dygnet runt och en vänskap växte fram mellan dem.

Tackis har arbetat inom Västerviks kommun i 30 år, först som socioterapeut och numera som aktivitetssamordnare inom äldreomsorgen. Han fick med sig områdeschefen för äldreomsorgen, Jan-Inge Gustafson, på idén med en greklandsresa. De planerade resan tillsammans och snart var det bestämt att kommunen skulle stå för ledsagarnas resa, medan de boende fick betala ur egen ficka.
– Det här var faktiskt vår andra resa till Grekland, berättar Tackis. När vi planerade den första hade vi först två träffar med personalen för att få ihop ett homogent arbetslag. Sedan hade vi träff för ledsagare och brukare, och en träff för anhöriga.

tackis

Områdeschefen Jan-Inge Gustavsson och Tackis planerade resan tillsammans.

Fler resor på gång

Men på en sådan resa, med så gamla deltagare med olika funktionsnedsättningar kan ju vad som helst hända. Hur vågade de?
– Det fanns inte i mina tankar att något allvarligt skulle hända. Och vi hade vidtagit alla försiktighetsåtgärder. Jan-Inge som följde med, är utbildad sjuksköterska. Jag hade förberett kontakt med en läkare på plats. Kort tid efter den första resan gick två av de boende bort. Men efteråt tackade anhöriga oss och sa att de var så lyckliga att mamma hunnit få uppleva resan till Grekland, berättar Tackis.
– Rent praktiskt skulle det vara möjligt att genomföra liknande resor på andra äldreboenden, menar han. Och det finns eldsjälar överallt. Men de måste få uppmuntran. Omsorgspersonal har sorgligt låga löner. Men de gör ett fantastiskt jobb.
Eldsjäl är ett ord som många vi möter har använt om Tackis själv. Men då slår han ifrån sig.
– Min största önskan är bara att alla ska ha det bra. Särskilt våra äldre. Att också de ska kunna få leva ut sina drömmar. Och när jag ser dem där nere på stranden i solen med en bit vattenmelon i handen och hör dem säga ”Här är så underbart, vi vill nog inte åka hem igen!” och ser dem njuta av att bada i det varma havet. Då blir jag glad!
Och han nöjer sig förstås inte med att greklandsresan är över. När vi talar med honom har han just varit på älgsafari med sina pensionärer. Och nya resor planeras redan.
– Ja, i sommar har vi haft resor inom Sverige, till Gotland, Öland och Stockholm. Mellan resorna sätter vi lite guldkant på vardagen med pubaftnar och grillfester. Och nu är det klart att socialchefen vill att vi reser till Grekland också nästa sommar. Så den resan har vi just börjat planera.

Här kan du se dokumentärfilmen på svtplay.se

Text: Carin Hedberg Bild: Johanna Norin, Eva Löfroth/Svt

Läs fler reportage

MiaochNathalie2”Jag var Mias make – nu är jag hennes fru”

Dorota hölls insärrad och våldtogsDorota låstes in och våldtogs i flera månader

per-sandstrom”Jag beställde en extra bred kista för att min familj skulle få ligga tillsammans”Läs mer om:

Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...