Annons

Annons

Alcatraz räddade polisen Daniels liv

Polismannen Daniel och hunden Alcatraz var ute på uppdrag när det plötsligt blev skarpt läge. Den jagade mannen lyfte handen mot fickan för att dra sitt vapen...

Mejla
Dela (67)
Pinna

Daniel med sin kollega och bästa vän, polishunden Alcatraz, även kallad Trasan.

Daniel med sin kollega och bästa vän, polishunden Alcatraz, även kallad Trasan.

Förloppet är blixtsnabbt när schäfern Alcatraz kastar sig upp mot armen och biter sig fast. Han hänger kvar tills husse, polisen Daniel Risberg, 39, bestämt säger ”loss”!
Vi befinner oss i hundförarnas träningslokal, där Daniel tillbringar cirka tio timmar i veckan för att träna med hunden. Han bär en skyddsärm – hundens tänder är vassa och kraften i käkarna enorm. De har övat på scenariot att Trasan, som Alcatraz kallas, ska anfalla busar otaliga gånger. Därför vet schäfern exakt vad som gäller när det uppstår en verklig hotsituation.

Snabbt förlopp

Som för några månader sedan när Trasan blev en riktig hjälte. Daniel och hans ekipage blev beordrade till ett bostadsområde i Umeå. En pistolbeväpnad man hade synts i kvarteret.
– Vi fick ett bra signalement och ytterligare en patrull med två poliser larmades. Jag och Alcatraz var först på plats. Jag lämnade hunden i bilen och gick runt och kikade i de närmaste trapphusen. Och plötsligt var han där! säger Daniel.
Med pistolen riktad mot den misstänkte bad Daniel honom följa med ut.
– Jag backade sakta ut och vidare mot bilen så att jag kunde släppa ut hunden. Sedan gick allt oerhört fort. Gärningsmannen gjorde en snabb handrörelse mot sin innerficka och innan jag ens hann ge Alcatraz kommandot anföll han gärningsmannen. Han reagerade på en hundradels sekund. Pistolen, som gärningsmannen hunnit få tag i, flög iväg i en vid båge och Alcatraz bet sig fast tills den assisterande polispatrullen var på plats.

Annons

Läs också: Maries dotter blev överkörd av en traktor

Superfokuserad

Daniel säger att han vid sådana här händelser är superfokuserad när det hettar till, adrenalinet pumpar och koncentrationen är på topp. Efteråt kommer tankarna, hjärtklappningen och ilskan.
– Jag blir riktigt arg och efter sådana hotsituationer känns det alltid obehagligt. Tankarna går till min femåriga dotter Freja. Jag vill ju finnas kvar i livet och vara hennes pappa i många, många år ännu. Jag är tacksam för att Alcatraz är så pålitlig och reagerar snabbt, annars hade jag tvingats skjuta mot mannen.
Daniel berättar att det vid visiteringen visade sig att gärningsmannen, förutom pistolen, bar ytterligare ett vapen: han hade en stor kniv i sin innerficka.
– Jag är glad att Alcatraz inte bet fast sig just där, då hade han skurit upp hela munnen, säger Daniel och klappar sin nioårige trotjänare, som inte bara är hans viktigaste kollega utan också en kär familjemedlem.
– Trasan hänger med mig överallt. Jag har aldrig haft ett längre förhållande, säger Daniel skämtsamt och berättar att han till en början köpte Trasan som sällskapshund.

Blivit retad

– Det var innan jag var hundförare, han skulle bara vara en familjemedlem. Jag har alltid haft hundar och när min barndomskompis sambo började föda upp schäfervalpar tingade jag en valp. Kenneln hette Sockersmulans kennel och det låter kanske inte så macho. Jag har blivit retad för det många gånger, skrattar Daniel och berättar att Sockersmulans Alcatraz genom åren både hittat och därmed räddat livet på en rad försvunna personer, spårat knark och avväpnat både knivmän och inbrottstjuvar.
Trasan är också pappa till 30 valpar, varav några gått i sin fars fotspår och blivit polishundar.
Men pensionsåldern närmar sig för Trasan, trots att han ännu är lekfull och snabb som en unghund. Så småningom är det ”lillebror” Kampf som ska ta över. Han är en 1,5-årig malinois (belgisk vallhund) som ligger i hårdträning för att överta stafettpinnen.
När Alcatraz inte längre klarar de årliga tester som krävs av en tjänstehund hos polisen får han luta sig tillbaka och enbart vara sin husses och lillmattes sockersmula.

Text: Birgitta Lindvall Wiik
Bild: Petra Isaksson

Läs mer:

Bästa vännen Benji fanns på ett hundhem

Bragdhunden Agda räddade Isabell från att drunkna

Barndomens skräckupplevelse har präglat Marias liv

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...