Annons

Annons

Agnes Wold om alkohol under graviditet och amning

Får man dricka några glas vin i veckan när man är gravid eller ammar? Det beror givetvis på vem du frågar. "Det finns ganska många studier som visar att man inte ser några negativa effekter av några glas vin i veckan", säger Agnes Wold, överläkare och professor i klinisk bakteriologi till Baam.


Agnes Wold: ”Inga indikationer på att några glas i veckan är farligt”

Okej eller totalförbjudet? Bild. IBL

Frågan om vad man får och inte får äta och dricka under graviditeten är ständigt återkommande. Ena dagen är det grönmögelostarna som är i skottgluggen och den andra dagen är det gravad lax. Frågan om alkohol under graviditet och amning är alltid het.

Annons

Bör mamman undvika alkohol helt eller är det okej med ett glas eller rentav två?

Gilla Allers på Facebook

En av de mest röststarka i debatten är, som vanligt, professor Agnes Wold.

Agnes Wold och Cecilia Chrapkowska har skrivit ”Praktika för blivande föräldrar”. Bild: Johan Jeppsson / IBL

”Det handlar om moralism”

Agnes Wold har skrivit boken ”Praktika för blivande föräldrar” tillsammans med läkaren Cecilia Chrapowska som kommer ut i höst. Där ger sig duon på ett antal myter om föräldraskap som de menar saknar vetenskaplig förankring. Det handlar till exempel om när barn kan äta småportioner och hur föräldrar kan minska risken att barn får allergier.

Frågan om alkohol och graviditet finns givetvis med.

– Det finns inte några indikationer på att några glas i veckan, om man vill vara på den riktigt säkra sidan, skulle vara farligt. Det handlar om moralism. En statlig myndighet har ingen laglig rätt att påstå något som är fel för säkerhets skull, det är förbjudet, säger Agnes Wold till BAAM och utvecklar:

– Spritmissbrukande mammor får ofta skadade barn, det vet vi. Men frågan är vad ett glas vin då och då gör. Det finns ganska många studier som visar att man inte ser några negativa effekter av några glas vin i veckan. Förutsatt att man inte dricker för många glas åt gången. En studie ser en ökad risk för tidiga missfall.

”Avstå under graviditet”

Professor Wold har gått hårt åt Livsmedelsverkets rekommendationer i frågan. Och nu har myndigheten anlagt moteld för att klargöra vad man rekommenderar och varför.

Livsmedelsverket skriver bland annat att forskningen inte har kunnat slå fast en nivå av alkoholkonsumtion som är riskfri för fostret.

”Livsmedelsverkets råd är därför att avstå från alkohol när man är gravid”.

Myndigheten motiverar avhållsamheten med flera argument. Bland annat att nedbrytningen av alkoholen är olika från person till person och att fostret är olika känslig i olika skeden av graviditeten. Fostret kan också vara känsligare på grund av genetisk sårbarhet.

”Det går därför inte att säga att det finns någon säker gräns för konsumtion av alkohol under graviditeten.”

”Små mängder okej under amning”

Det finns så klart även en oenighet i frågan om hur drickande under amning påverkar barnet.

Agnes Wold menar att det är en myt att alkohol är farligt för barnet under amning. Hennes argument är att koncentrationen av alkohol i mjölken är så pass liten att det är försumligt.

– Ja, du får samma koncentration i bröstmjölken som du har i blodet, säger Agnes Wold och gör ett räknexempel där skyhöga fem promille i blodet ger fem promille i bröstmjölken. Exemplet är övertydligt eftersom fem promille i blodet är dödligt högt. Samtidigt innebär fem promille i bröstmjölken en alkoholstyrka som motsvarar vad som finns i till exempel ryska filmjölken Kefir.

– Och livsmedelsverket försöker ju inte utrota Kefir, eller hur?

Samtidigt är det så klart så att en berusad mamma eller pappa är en mer tveksam vårdnadshavare än en nykter med tanke på balans och reaktionsförmåga.

Livsmedelsverkets senaste råd i frågan om alkohol och amning är försiktigt tillåtande. Enligt myndigheten finns det studier som tyder på att bröstmjölksproduktionen och barnets sömn kan påverkas om mamman dricker och ammar. Livsmedelsverket skriver vidare att det inte finns mycket forskning på området. Den forskning som finns visar dock inga medicinska risker för barnet om mamman dricker små mängder alkohol då och då.

”Eftersom vi inte vet säkert hur alkohol påverkar barnet vid amning rekommenderar vi att ammande kvinnor bara dricker måttligt med alkohol, det vill säga inte mer än ett par glas vin eller motsvarande, ett par gånger i veckan.”

Manar till försiktighet

KI-professorn Sven Andréasson menar i en tidigare artikel i Expressen att det finns all anledning att vara försiktig med alkohol under amningen. Riskerna är mindre än när man är gravid men inte obefintliga.

– Det är jämförbart med miljögifter eller läkemedel som man inte bör äta när man ammar. Man utsätter sig inte för kvicksilver eller förgiftad fisk ”litegrann”, utan är någonting giftigt för nervsystemet, som alkohol absolut är, så ska man vara extremt försiktig med att överhuvudtaget exponera barn för det, säger han till tidningen.

 

 

 

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...