Annons

Annons

9 tips för att få en frisk och glad katt

En frisk katt är en glad katt. Här är 9 råd på hur du kan skämma bort din kisse.


1. Boka in årliga veterinärbesök

Se till att din katt har ett ordentligt skydd mot diverse sjukdomar. Varje år bör du göra ett besök hos veterinären och se till att katten vaccineras både mot kattpest och kattsnuva. Detta gäller även innekatter.

Annons

katt-tassar

2. Försäkring – om olyckan är framme

Men eftersom veterinärbesök också kan bli väldigt kostsamma är det viktigt att din katt är ordentligt försäkrad. Hur försäkringarna ser ut är förstås olika, men det är frågor som ditt försäkringsbolag ska kunna klarlägga i samband med att du tecknar den.

Läs också: Varför gillar katter lådor?

3. Vänj katten vid att bli borstad

Se till att ge din katt speciell pälsvård – särskilt om du har en är långhårig katt. Genom att regelbundet borsta eller kamma pälsen sväljer katten inte lika mycket hår. Genom att vänja katten vid borstningen kan det bli en både naturlig och mysig del av vardagen.

4. Id-märkning – en säkerhet för er båda

Kom ihåg att id-märka din katt – även om det är en innekatt. Vem vet när olyckan kan vara framme och katten smiter ut. Märkningen blir en säkerhet både för dig och ditt husdjur.

Läs också: 7 saker du kan göra om din katt rymt

katt-titut

5. Apoteket bra hjälp mot mask i magen

Alla kattungar ska vara avmaskade – förebyggande syfte. Om din katt senare visar tecken på mask i magen ska du se till den avmaskas på nytt. Känner du dig osäker kan du alltid vända dig till en veterinär som får ta ett avföringsprov. Numera finns även särskilda avmaskningkit att köpa på apoteket.

Läs också: Så tolkar du kattens kroppsspråk

6. Anpassa bostaden för katten

Se till att anpassa bostaden. Katter tycker om öppningar att krypa i, upphöjda sitt- och liggplatser uppskattas också liksom möjligheter att klättra och balansera. En klösbräda eller ett klösträd är också ett måste för en innekatt eftersom alla katter har ett behov av att vässa klorna.

7. Tandborstning varje vecka

Redan när katten är liten är det bra att skapa rutiner för kattens munhygien. Dålig munhygien kan leda till plack, tandsten eller i allra värsta fall nedbrytning av tänderna och tandlossning. Börja därför vänja katten redan när den i unge med tandborstning och regelbunden kontroll av munnen.

I början behöver du inte använda en borste utan kan använda en topps eller fingret. När katten vant sig kan du gärna borsta tänderna en gång per vecka.

8. Håll kattens klor i trim

Även om katten har en naturlig instinkt att sköta sina klor kan den behöva lite hjälp på traven. Precis som med tandhygienen är det bra att börja redan när katten är liten. Blir de för långa kan de växa in i trampdynan. Ett bra sätt kan vara att ha katten i knäet och sedan hålla den i ett fast grepp.

Eftersom större delen av klon är fylld med nerver och blodkärl är det viktigt att du kan se den rosa pulpan. Klipp därför inte närmare än cirka två millimeter.

Bild: Ardea / IBL Bildbyrå

Bild: Ardea / IBL Bildbyrå

9. Odla ditt eget kattgräs

Många katter tycker om att äta gräs och därför kan det vara bra att ha en kruka med kattgräs som den kan äta från. Gräset underlättar matsmältningen

Källor: Agria.se, Granngården, katthemmet.nu

Läs också

7 hälsofördelar du får av din katt

kattLäs mer om:

Annons

Annons

Annons

 

 


Annons


Laddar...