Annons

9 starka skäl att starta en bokklubb

Tycker du också att något av det bästa som finns är att sjunka ner i soffan med en varm kopp te och en riktigt bra bok? Tänk att få det plus känslan av gemenskap, härliga vänner och bra snack om den där huvudkaraktären som du inte kan släppa. En bokklubb kan innebära så mycket mer än att bara läsa böcker. Det bästa är att det är ni själva som bestämmer hur just er bokklubb ska vara.

Mejla
Dela (25)
Pinna

bokklubb

1. Att läsa håller liv i hjärnan.

Alla som läser vet att en god bok kan hjälpa en att somna. Men att läsa regelbundet kan dessutom hålla din hjärna alert längre i livet och minska risken för Alzheimers, enligt en studie publicerad i Neurology.
LÄS OCKSÅ: Fisk och skaldjur skyddar hjärnan

2. Delad glädje är dubbel glädje.

Annons

Hur ofta läser du samma bok samtidigt som dina vänner? Med en bokklubb får du ventilera dina tankar och känslor kring boken, och kanske upptäcker sidor av den som du inte kunnat se på egen hand.

Gilla Allers på Facebook

3. Vårda gamla relationer, och knyt nya

Dra ihop ett gäng av kompisars kompisar så kommer du garanterat ha roliga och intressanta möten. Och om du har tur – vänner för livet. Dessutom är det ett ypperligt tillfälle att uppehålla kontakten med vänner du inte hinner träffa annars.
LÄS OCKSÅ: Vänskapsband över alla gränser

4. En massa bokinspiration.

Det säger sig självt, du kommer få läsa en massa (förhoppningsvis) bra böcker. Eftersom ni väljer böckerna själva, och ni alla är olika, kanske du kommer läsa något du aldrig hade valt själv, och upptäcka en ny favoritförfattare eller en hel genre.


5. Fler måltider med dina vänner.

En bokträff kan gärna kombineras med en enklare måltid som ni turas om att ordna. Det gäller dock att inte lägga för mycket prestation bakom maten så att det tar fokus från boken och umgänget. Allt ska vara enkelt och snabbt, allt blir ju ändå godare när man äter tillsammans.
RECEPT: Broccoli- och ostsnacks


6. Rödvin? På en onsdag?

Att diskutera litteratur kräver ju sin dryck och med en bokklubb får du en orsak att dricka rödvin (eller annan god dryck) en helt vanlig vardagskväll. Ett glas rödvin sägs ju till och med bra för hälsan. Dubbel vinst!
LÄS OCKSÅ: Myt att vin är lika bra som träning


7. Ni bestämmer själva när ni ses.

En bokklubb ska vara kul och något ni längtar efter, inte ännu ett stressmoment i vardagen. Skapa en gruppkonversation på Facebook och bestäm datum som fungerar för alla, eller nästan alla iaf. En gruppkonversation är också ett bra ställe att dela rolig bokklubbsinspiration och information med dina klubbkompisar.


8. Gör en helg av det.

Varför inte passa på att ha en orsak att åka på en helgresa med dina klubbkompisar? Här har du chansen att inte bara förloras i böckernas värld utan också utforska den riktiga! Kanske en helg under palmer vid en pool och några böcker i knät, eller ta med boken till uteserveringarna i Paris, eller varför inte besöka en gemensam favoritförfattares hemstad?


9. Ingen prestige!

Träffarna ska inte kännas som någon slags redovisning eller tävling i litteraturkunskap. Att vara med i en bokklubb ska vara roligt och opretentiöst, det är bara ni själva som sätter ribban!

Text: Mikaela Larsson, femina.se
Bild: Shutterstock

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...