Annons

Annons

9 oväntade källor till C-vitamin

Apelsin i alla ära – det finns faktiskt många livsmedel som innehåller betydligt mer C-vitamin än den orange frukten. Här är nio otippade livsmedel som är fullproppade med C-vitamin!


C-vitamin – här är 9 oväntade källor

Hur många gånger har vi inte fått höra att en apelsin är den bästa källan till C-vitamin? Men det finns faktiskt en hel drös andra livsmedel som innehåller mer C-vitamin än apelsinens 45 milligram per 100 gram.

Annons

Varför inte frossa i de här livsmedlen när höstens förkylningssäsong närmar sig?

1. Paprika

Röda paprikor är bokstavligt talat fullproppade av C-vitamin. En röd paprika innehåller faktiskt tre gånger så mycket C-vitamin än en apelsin, 128 milligram per 100 gram. Grön paprika är inte mycket sämre – 100 gram innehåller 80 milligram C-vitamin.

2. Grönkål

Gilla Allers på Facebook

Grönkål kan inte bara minska risken för hjärtinfarkt, den är dessutom full av C-vitamin. Om du äter 100 gram får du i dig 120 milligram C-vitamin, vilket med råge täcker det rekommenderade dagsbehovet på 65-90 milligram.

3. Havtorn

Havtorn är ett riktigt superbär!Det kan inte bara göra underverk för torra slemhinnor, det är också en riktig liten C-vitaminbomb. 100 gram innehåller hela 131 milligram C-vitamin.

4. Guava

Det är den riktiga tungviktaren när det kommer till C-vitamin! Guavan är en päron- eller äggformad frukt som växer bland annat i Mexico och Sydamerika. Fruktköttet har en söt smak som dessutom är fullmatat med C-vitamin. Håll i dig nu – 100 gram guava innehåller hela 228 milligram C-vitamin!

5. Vinbär

De här små, syrliga bären växer i många villaträdgårdar runt om i landet. Och för den som är på jakt efter C-vitamin är de en riktig guldgruva! De svarta vinbären är nyttigast – de innehåller 150 milligram C-vitamin per 100 gram. De röda är inte långt efter med sina 134 milligram.

6. Broccoli

Broccoli är kanske mest känd som en bra järnkälla, men visste du att den också innehåller massor av C-vitamin? Med sina 89 milligram per 100 gram är faktiskt broccoli rikare på C-vitamin än apelsinen!

7. Papaya

Det är inte alla som gillar smaken av den här exotiska frukten, men om vi bara ser till näringsvärdet är den en riktig vinnare! Förutom A-vitamin är den också rik på C-vitamin. Eller vad sägs om 61 milligram per 100 gram? En annan omtyckt frukt som är rik på C-vitamin är ananas – 48 milligram per 100 gram.

8. Jordgubbar

I Sverige äter vi stora mängder jordgubbar varje sommar. Och det är inte speciellt konstigt, med tanke på alla de nyttigheter de innehåller. Förutom den nyttiga folsyran, innehåller jordgubbar också 61 milligram C-vitamin per 100 gram. Vi längtar redan till nästa sommar!

9. Blomkål

Blomkål är en annan, lite otippad, källa till C-vitamin. Grönsaken innehåller bland annat kalcium och magnesium, men också 48 milligram C-vitamin per 100 gram.

 

Av: Minna Wallén-Widung

Bild: IBL

Källor: Mitt kök, Illustrerad vetenskap, Livsmedelsverket

Här är strumporna som ger fina fötter – när du slappar

Här är världens bästa uppfinning; fotvårdsstrumporna! Allt du behöver göra är att ta på dig strumporna och luta dig tillbaka! På knappt en halvtimme har du mjuka och återfuktade fötter!

Läs mer och beställ här!

Missa inte: Därför kan doftljus skada din hälsa!

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...