Annons

Annons

8 sätt att minska matkostnaderna – utan att tumma på kvaliteten!

God, hälsosam mat på tallriken och mer pengar i plånboken kan kännas som en svår ekvation, men det är inte omöjligt. Med hjälp av lite planering, tid och medvetenhet kan du spara stora summor varje månad.


Handlar du så smart som du skulle kunna? Här är åtta saker att tänka på nästa gång du är i matvaruaffären. Bild: IBL

Våra matinköp äter upp en stor del av den månatliga budgeten och en något mindre summa på kvittot lockar nog många i matbutiken. Att inte handla mat när man är hungrig är ett råd som många hört, men det finns flera andra knep man kan ta till för att banta både inköp, spill och utgifter. Här följer 8 knep att ha i åtanke när du handlar och lagar mat.

Så minskar du matkostnaderna

1. Planera inköpen

Planera en veckomeny och gör en inköpslista. Storhandla allt en gång i veckan så slipper du dyra småhandlingar och impulsköp. Håll även koll på eventuella rabatterade priser och planera din veckomeny utifrån dem.

Annons

Läs också: 4 billiga rengöringsmedel du garanterat redan har hemma

2. Ät enligt säsong

Håll koll på när olika grönsaker och råvaror har sin säsong, det syns nämligen i priset. Det är inte bara ett bättre val för plånboken, utan även för miljön om du väljer närodlade alternativ.

3. Släng inte mat

Mycket mat går till spillo om den slängs så fort den börjar bli lite trött. Enligt Land.se slänger vi så mycket som 28 kilo mat per person om året. Utnyttja allt du lägger pengar på och slipp köpa nytt genom att regelbundet kontrollera vad som finns i kylen, frysa in rester och ta tillvara på grönsaker i flera av dina rätter under veckan.

Läs också: Minska ditt matsvinn

4. Ta en matlåda till jobbet

Med matlådan sparar du snabbt en ansenlig summa pengar och tar dessutom enkelt tillvara på rester. Genom att göra storkok kan du dessutom spara tid i köket och få fler matlådor till veckan.

Läs också: 5 goda vanor du får med matlådan

5. Gör eget

Har du tid och ork kan du spara mycket pengar genom att baka eget bröd eller odla grönsaker och örter hemma. Förutom att spara pengar så får du även hög kvalitet på dina hemodlade och -bakade produkter, som saknar alla tillsatser som finns i många livsmedel i matbutiken.

Recept: Bröd med gräddfil och pumpafrö

6. Laga från grunden

Det du lägger ut i tid sparar du i pengar. Genom att laga maträtter från grunden istället för att förlita sig på halvfabrikat kan du spara mycket pengar och dessutom få mat som håller en högre kvalitet och helt enkelt är lite godare.

7. Skär upp själv

När det kommer till råvaror som säljs skurna, rivna eller malda kan priset ofta reflektera det jobb som gjorts. Köp istället färska produkter och gör jobbet själv, du sparar pengar och får dessutom färskare råvaror.

8. Bli vän med frysen

Genom att frysa in matlådor och livsmedel förlänger du deras livslängd och minimerar risken för att behöva slänga dem i onödan, så fyll på i frysen nästa gång du kikar in i kylen.

Läs också: 5 busenkla tips för att frosta av frysen snabbt

Källor: Land.se, Time.com, Huffingtonpost.com
Foto: Shutterstock

Bärbar mobilladdare – ett måste i varje handväska!

Slipp problem med urladdade mobiltelefoner! Med en bärbar mobilladdare kan du ladda telefonen var du än befinner dig!

Den här söta och diskreta modellen väger i princip ingenting och har dessutom en inbyggd ficklampa.

Läs mer och beställ den direkt från oss!

Läs också

5 smarta sätt att spara pengar – varje dag

 Läs mer om:

Annons

Annons

Annons

 

 


Annons


Laddar...