Annons

8 myter om städning som absolut inte stämmer…

Man ska verkligen inte tro på allt man hör. Här är 8 vanliga saker som det är dags att omvärdera.

Mejla
Dela (16)
Pinna

 

Visst, vi blundar alla för oredan hemma ibland och det ska vi ge oss utrymme att göra, men låt dig inte luras av de här vanliga myterna runt städning. De stämmer helt enkelt inte.

myter om städning

8 vanliga myter om städning

1. ”Man behöver inte byta sängkläder så ofta, det där är så överdrivet”

Alltså, man svettas när man sover och hudavlagringar, gammal deo och smuts från dagen följer med dig ner under täcket – behöver vi säga mer? Du VILL helt enkelt tvätta sängkläderna ofta, gärna en gång i veckan, men om du tycker det är det värsta som finns kan du nöja dig med varannan vecka. Men absolut inte mer sällan än så! 

Annons

Läs också: Så ofta behöver du tvätta dina sängkläder

2. ”Man behöver inte tömma dammsugaren förrän den är helt full”

Detta är en av de absolut vanligaste myterna som många av oss tror på. Faktum är att du behöver byta dammsugarpåse när den är ¾ full, annars riskerar du att få en svagare sugfunktion.

3. ”Man behöver inte rengöra diskhon, den blir ju ren varje gång man diskar”

Nja… När du diskar kastruller, stekpannor, skärbrädor och så vidare fastnar både smuts och bakterier i vasken. För att få den ren och fin igen behöver du rengöra vasken med ett desinficerande rengöringsmedel. Och utöver diskhon behöver du komma ihåg kranarna!

4. ”Det är ingen fara om man glömmer stänga luckan till diskmedelsbehållaren i diskmaskinen”

Jo, det är det faktiskt. Försäkra dig alltid om att du har stängt det lilla locket ordentligt innan du drar igång maskinen. Om du INTE har stängt locket kommer diskmedlet att åka ner till botten av maskinen och åka ut med avloppsvatttnet. Din disk kommer alltså att bli blöt – men inte ren.

Läs också: Så gör du eget maskindiskmedel

5. ”Det gör inte så mycket om jag går in med skorna på”

Ett av de bästa sätten att dra ner på tid med dammsugare och golvmopp är att ALLTID ta av dig skorna, även om du bara ska in och hämta något snabbt. Använd en bra dörrmatta och lämna skorna på den.

6. ”Det går bra att använda vanligt tvättmedel till plagg som ska handtvättas”

Nej så är det inte, tyvärr. Enzymerna i vanligt maskintvättmedel kan tvärtom faktiskt skada ömtåliga textilier som ull och silke.

7. ”Vinäger är en jättebra rengöringsprodukt”

Jo, det stämmer i och för sig men det är inte svaret på ALLT. Vinäger kan faktiskt skada vissa ytor som granit och trägolv.

Läs också: 5 sätt att städa utan rengöringsmedel

8. ”Det är helt okej att låta tvättsvampen dropptorka”

Duschpuffar och tvättsvampar kan bli riktiga bakteriehärdar, framför allt i badrummet där den varma och fuktiga miljön erbjuder en perfekt miljö för bakterierna att bli ännu fler. Byt ut dessa saker med cirka tre veckors mellanrum, och skölj och krama ur dem ordentligt efter varje gång du har använt dem. 

Läs också: Din duschpuff kan vara en bakteriebomb

Källa: Good Housekeeping
Text: Malin Perlheden
Bild: Shutterstock

Läs också

10 städmisstag nästan ALLA gör

städa hemma checklista

 

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...