Annons


Allers-Tradgard-logga7 tips när du matar fåglarna i vinter

Bjud fåglarna på extra godsaker! Talgbollar och fröer ger fåglarna den extra energi de behöver för att klara sig genom vintern.

Mejla
Dela (209)
Pinna

Kom igång med fågelmatningen

1. PLACERING

Häng upp maten i ett träd så att råttor och andra skadedjur inte kommer åt den.

2. BUSKFRITT

Finns det mycket katter i närheten bör trädet inte ha stora buskage i närheten. Då blir risken för överraskningsattacker mindre. Ett träd utan buskar under är en bra plats.

Annons

Matvanor

3. PÅ MARKEN

En del fåglar gillar att ta sin mat från marken. Ett lågt fågelbord lockar koltrastar, men också sparvar, mesar och finkar.

4. FRÖVAL

Gilla Allers på Facebook

Solrosfrön är fulla av energi. Välj helst svarta solrosfrön. De innehåller mer energi än de randiga och är dessutom lättare för småfåglarna att öppna.

Menyn

5. PÅ MARKEN

Blåmesen och andra småfåglar gillar talgbollar som är gjort av animaliskt fett. Talg och havreflingor är exempel på annan bra fågelmat.

6. NÖTTER

Rödhaken ålskar nötter. Köp gärna mögelkontrollerade nötter. Jordnötter kan innehålla aflaxotin, ett gift som bildas av mögelsvampar.

7. VATTEN

Fåglar behöver tillgång till vatten även under den stränga vintern. Sätt ut skålar med krossad is!

 

Av: Henrik Hanell, Monica Ljungberg
Foto: Anders Kronborg, IBL

I vår shop: Jättefin fågelholk till trädgården

Multiholk Torpet Wildlife Garden
Multiholk Torpet är en kombinerad fågelholk och fågelbord som enkelt kan omvandlas efter säsong. Under våren fungerar det fina röda torpet med vita knutar som boende för häckande småfåglar. Till hösten kan den med några enkla grepp omvandlas till en matare för trädgårdens fåglar. Som fågelholk är Multiholken anpassad för småfåglar, som till exempel sparvar och mesar. Den är utvecklad i samarbete med ornitologisk expertis och har viktiga detaljer, som till exempel klätterskåror upp till utgångshålet. När man matar fåglar är det viktigt att tänka på att fåglarna inte ska kunna sitta i maten, då det i ett öppet fågelbord lätt sprids sjukdomar. Fågelmataren är därför stängd, så att fröna hålls rena från spillning. I Multiholken ligger maten väl skyddad från förorening, väta och snö och fåglarna sitter på sittpinnar och äter. Sittpinnarna kan skjutas in så att endast småfåglar kan slå sig ner.

Gå till shoppen


Läs mer:

Fågelmat som små klockor – gör dem själv

Hjälp fåglarna med husrum

Gör eget godis till fåglarna


Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...