Annons

Annons


Allers-Tradgard-logga7 tips för att maxa skörden

Det är sköna skördetider i trädgårdarna. Här är tips för bland annat tomaterna, chilin, potatisen och äpplena.

Mejla
Dela (32)
Pinna

Skörd av grönsaker

1. Sålla bland det odlade

Skörda inte allt på en gång utan känn efter om till exempel alla rödbetorna är stora nog. Ta bara upp de som är färdiga, låt resten växa vidare i landet.

2. Morgonsallat är bäst

Sallat ska helst skördas på morgonen då bladen är vattenspända.

3. Lagra potatis i stuka

Potatis kan lagras enkelt i så kallade stukor direkt i potatislandet genom att gräva en grop, lägga halm i botten, fylla på med potatisen, toppa med halm och sedan skyffla ordentligt med jord över. Det här kan hålla i alla fall några frysgrader stången.

4. Var snäll mot jorden

Så någon form av gröngödsling, till exempel honungsfacellia eller klöver, när du skördat för att jorden inte ska ligga bar och ”läcka” näringsämnen.

5. Låt äpplet vila

Tänk på att många äpplen har en mognadstid efter att du skördat dem. Det är olika från sort till sort – men de blir mycket godare med lite lagring.

Annons
Gilla Allers på Facebook

Prova också: Så torkar du frukt och bär!

6. Gör eget chilipulver

Chiliplantor kan ge otroliga mängder frukter som man inte hinner göra av med som färska. Torka chilin (genom att hänga frukterna i rumstemperatur, eller torka i ugn) och krossa, så har du härligt chilipulver som håller länge.

7. Eftermogna gröna tomater

Om tomatplantorna producerar frukter sent som inte hinner mogna, kan du skörda och lägga dem tillsammans med ett äpple för eftermognad. Äpplen utsöndrar etylengas som skyndar på mognaden.

Text och foto: Anni Andreasson

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...