Annons

Annons

7 sätt att återanvända gammalt bröd

Få saker är så oinspirerande som torrt bröd – men oftast är det helt onödigt att slänga. Här är sju knep för att ta tillvaro på gammalt bröd.


Gammalt bröd – så kan du använda det igen

Årligen slänger vi svenskar mängder med mat. Enligt Livsmedelsverket slänger varje person 19 kilo ätbar mat direkt i soporna och 26 kilo mat hälls bort i slasken.

Annons

Vem har inte någon gång lämnat bröd framme som torkat? Bild: Shutterstock/IBL

Bröd är inget undantag. Och oftast är det inget fel på det, förutom att det blivit lite torrt och tråkigt. I stället för att kasta i onödan kan du med lite kunskap och kreativitet gör det fullt ätbart igen.

Här är 7 sätt att använda bröd som har blivit gammalt:

1. Gör krutonger av brödet

Skär i lagom stora bitar och rosta ditt gamla bröd tillsammans med kryddor i ugnen tills det blir krutonger.

Gilla Allers på Facebook

Läs också: Mustig oxfärsgryta med krutonger

Krutonger. Bild: Shutterstock/IBL

2. Använd som topping på gratängen

Bröd fungerar bra som topping på en gratäng. Tillsammans med ost skapar de en fantastiskt yta.

Läs också: Krämig gratäng med spättafilé

3. Strö på glassen

Gammalt bröd kan faktiskt bli riktigt krispigt glasströssel. Smörstek smulorna tillsammans med kardemumma och strö sedan över glass. Utsökt!

Läs också: Blodapelsinglass med citrussallad

4. Använd som såsbas

Det kanske inte hör till vanligheten. Men faktum är att gammalt bröd kan bli en juste bas i en sås – exempelvis en mojo rojo-sås.

5. Rosta till skorpor

Skär brödet i bitar, bre på lite smält smör, doppa i lite kryddor och ställ sedan in i ugnen på 75° C tills de torkat till skorpor. Det här fungerar även utmärkt på gamla vetelängder (om de nu av någon outgrundlig anledning blivit torra).

Läs också: Skorpor med clementin och nötter

Gammalt bröd kan bli nya skorpor. Bild: Shutterstock/IBL

6. Använd i peston

Om du hat ljust bröd som blivit torrt är det en utmärkt ingrediens i din hemmagjorda pesto. Börja med att rosta brödbitarna i en stekpanna tills de blir krispiga. Tillred sedan en klassisk pesto med stavmixer eller i matberedare. Ersätt basilikan med lika delar grönkål  och brödsmulor. Utsökt!

Läs också: Vegetarisk lasagne med pesto

7. Gör eget ströbröd

Varför köpa något du kan göra själv? Först ska du låta brödet bli helt torrt. Dela det sedan i mindre bitar och kör i en mixer tills det bara är smulor. Sätt ugnen på 175°, strö smulorna på ett bakplåtspapper och låt rosta i ugnen i mellan 10 och 12 minuter. Halvvägs in i rostningen är det lämpligt att röra runt lite.

 

 

Källa: Fazer, Pågen

… eller så väljer du helt enkelt att ”återuppliva” det gamla brödet.

Sajten Bon Apetit uppmärksammades häromåret av brödälskare världen för sitt revolutionerande sätt att rädda bröd som torkat.

Första steget är att sätta i gång vattenkranen och sedan ”skölja” det torra brödet. Nästa steg är att värma brödet i ugnen på runt 150° C. Ett litet bröd behöver mellan 6 och 7 minuter. Ett större bröd mellan 12 och 13 minuter.

Tricket är helt enkelt att vattnet blir till ånga som ger dig en mjuk insida och en knaprig utsida.

Sannolikt det bästa som hänt – sedan skivat bröd!

Nutritionisten Luvisa Nilsson säger dock till Daily Mail att du bör inspektera brödet väl innan du använder det. Har det orangea, gröna, gula eller svarta fläckar kan det vara direkt hälsovådligt. Det återuppvärmda brödet bör dessutom ätas så fort som möjligt – absolut senast samma dag.

Gammalt bröd kan räddas, men det finns gränser. Bild: Science Photo Library/IBL

 

Av: Helena Sjögren

Bild: IBL

 

Missa inte: Lättbakade kuvertbröd med sesamfrön

enkla-frukostfrallor-med-sesamfron

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...