Annons

7 saker du inte visste att du kunde använda smörgåspapper till!

När du har läst det här kommer ditt smörgåspapper aldrig mer vara begränsat till köket.

Mejla
Dela (4)
Pinna

smörgåspapper

Smörgåspapper är superbra när vi vill hålla maten fräsch och slippa en massa kladd. Köksklassikern som fanns redan på gammelmormors tid är dessutom billig och väldigt lätt att få tag på, så varför begränsa det till bara mat? Här är 7 smarta saker som du kan använda det till!

1. Få bort fingeravtryck från kranar

Kranen i badrummet och i köket får ta emot en del kladdiga fingrar varje dag. Ett enkelt knep att slippa de fula avtrycken är att torka av kranen med smörgåspapper. Det gör att kranen får ett tunt lager av vax på sig, vilket gör att fingermärkena inte fäster lika lätt.

2. Gör det omöjligt att misslyckas när du dekorerar kakor

Visst kan det vara svårt att få till glasyren snyggt på en kaka och ett enda litet misstag kan vara förödande. Gör din dekor på en bit smörgåspapper istället och lägg in det i frysen i ungefär en halvtimme. När glasyren har stelnat kan du ta loss dekorationerna och placera på kakan. Det gör inte så mycket om det går galet några gånger, då kan du bara slänga smörgåspapperet och börja om igen.

3. Gör ett provisoriskt grytlock

Smörgåspapper kan vara ett bra substitut för ett grytlock om du vill täcka med något som inte sitter alltför tajt och inte släpper ut ångor. Klipp ut en cirkel som passar i grytan och gör ett hål i mitten så att ånga kan komma ut. Detta fungerar till exempel jättebra när du kokar morötter.

4. Håller vinet intakt

Om det blir vin över från middagen kan du återförsluta flaskan – utan att riskera att få massa kork i vinet! Du klär helt enkelt korken i smörgåspapper, då blir det dessutom lättare att både öppna och stänga flaskan igen.

5. Underlättar strykningen

Att torka av strykjärnet med lite smörgåspapper innan du sätter igång att stryka gör att strykjärnet glider lättare över tyget. Detta är dock ingen permanent lösning och om du upplever att det alltid går trögt är det kanske dags att fundera på att investera i ett nytt strykjärn?

6. Hjälper dig hålla rent i mikron

Vi har alla varit med om det, mat som stänker i lock och över väggarna i mikron. Slipp tråkig rengöring genom att helt enkelt placera en bit smörgåspapper över tallriken innan du sätter på locket.

7. Håller snyggt i köksskåpen

Ingen tycker om att städa köksskåpen! Klä hyllorna med smörgåspapper så blir de betydligt enklare att torka av, eller om de är riktigt smutsiga, helt enkelt byta ut. En liten bit tejp räcker för att hålla dem på plats.

Annons

Källa: Good housekeeping
Text: Malin Perlheden
Bild: Shutterstock

Läs också

10 oväntade sätt att använda gaffatejp

gaffa

 

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...