Annons

Annons

7 knep som hjälper mot gaser och knip i magen

Är din mage lite känslig och orolig? Får du lätt gaser, halsbränna eller knip utan att det går att ställa någon speciell diagnos? Som väl är finns det en hel del att göra för att lugna magen. Här delar Allers dietist Gunilla Lindeberg med sig av sina sju bästa råd!

Mejla
Dela (26)
Pinna

magsmarta

Att äta regelbundet och tugga ordentligt är två goda råd för att undvika magknip.

1. Ät regelbundet. Ha ungefär samma måltidsrytm dag efter dag – och hellre fler små måltider än några få och stora.

2. Tugga ordentligt – så att maten är bra förberedd när den kommer till mage och tarm. Om du har problem med gaser finns det också några extra saker att tänka på: Tugga med stängd mun så du inte tuggar in luft, var försiktig med kolsyrade drycker och skippa tuggummituggande.

Annons

3. Se upp för bovarna! Detta kan ge besvär med matsmältningen: fet, rökt, salt och stekt och hårt kryddad mat, kaffe samt alkohol.

4. Ta det lugnt med kål, lök och baljväxter, som ju alla är kända för att kunna ge gaser. Samtidigt är de prima livsmedel med massor av bra näring, så här är några tips för att få det att funka bättre: Att äta dem i små mängder lite oftare är snällare för magen än om du äter dem sällan och i stora portioner. Om du byter kokvatten en eller flera gånger när baljväxterna kokas brukar det också gå bättre. Kål och lök kan också fungera bättre tillagad än rå.

5. Ta det lugnt med fiber och fullkorn! Fiberrik mat gör ofta att tarmen jobbar på ett bra sätt. Men det kan bli för mycket av det goda. Om du äter mycket fullkorn och har orolig mage kan du testa att dra ner på det och se om magen lugnar sig.

6. Testa dig fram! Uteslut inte allt som eventuellt kan vara gasbildande – prova vad som funkar bäst för dig. Känsligheten kan också variera lite över tid.

7. Håll igång! Tänk på att rörelse och motion är finfint. När du rör på dig jobbar även tarmarna och då ofta jämnare och bättre.

Källa: Allers dietist Gunilla Lindeberg
Bild: Shutterstock

Läs mer

Huskurer som gör magen glad

4 vanliga magsjukdomar

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...