Annons

Annons

7 hälsofördelar du får av din katt

Att äga en kisse är inte bara mysigt. Kattägare kan räkna med ordentlig bonus på hälsokontot, visar en rad olika studier. Här är 7 talande exempel!

Mejla Skriv ut
Dela (4.93k)

katt

1. Din katt verkar ångestdämpande

Att gosa med sin misse frigör må bra-hormonet oxytocin, vilket minskar stressnivåerna i kroppen och motverkar oro. Av samma anledning har kattägare en stor fördel i sin fyrfota vän i svåra tider av sorg eller ångest, där kattens närvaro har en läkande effekt.

Annons

LÄS OCKSÅ: 16 bilder kattägare känner igen

2. Din katt sänker ditt blodtryck

Kattägare kan räkna med lägre blodtryck jämfört med personer som inte har någon mjau-kompis i hemmet. Det finns också studier som pekar på att kattägare löper mindre risk att drabbas av stroke jämfört med personer som har andra husdjur.

LÄS OCKSÅ: 7 goda skäl att frossa i choklad

3. Din katt gör dig friskare

Att ha en katt i hemmet betyder också att ha katthår i hemmet. Och en hel del andra objudna gäster som bor i kattens päls. Men i det damm, kvalster, mjäll och annat som också kliver genom kattluckan finns det hälsovinster om du har tur. De minskar nämligen risken att du utvecklar allergier och astma. Det förutsätter såklart att du inte är kattallergiker.

LÄS OCKSÅ: Vänlighet gör oss friskare

4. Din katt kan ersätta en partner

Att äga en katt (eller vara ägd av en katt) reducerar känslan av ensamhet. För även om kissen är oberoende och självständig har ni starka band. Så pass starka att dina känslor kan ha samma motsvarighet som i en kärleksrelation till en partner, visar en Schweizisk studie.

LÄS OCKSÅ: Gör en kattkoja av t-shirt och galgar

5. Din katt gör dig snyggare

Singel och kattägare? Grattis, då blir du automatiskt lite mer attraktiv i omgivningens ögon. En studie visade att män med en katt i hemmet hade stora pluspoäng hos kvinnor. Männen uppfattades automatiskt mer intelligenta och känslosamma om de också var kattägare.

LÄS OCKSÅ: Korsord gör dig gladare, smartare och lugnare

6. Din katt kan förlänga ditt liv

De brukar ha nio liv, men delar tydligen med sig av livskraften till sin ägare också. Hjärtpatienter  som har en katt hemma tenderar att leva längre jämför med med patienter som saknar husdjur. Och manliga kattägare har bättre kärlhälsa, där särskilt blodfetter och dåliga kolesterolvärden tycks förbättras tack vare husdjuret.

LÄS OCKSÅ: Jag lever med 300 hagelkulor i kroppen!

7. Din katt klöser bort depp

Du som har katt löper mindre risk att drabbas av depression, och om den slår till har du en stor hjälp i din spinnande kompis. Effekten är så stor att många experter vill skriva ut katt på recept, för att patienten ska kunna kela, klappa och njuta av en mjuk vän – som kanske också är en god lyssnare.

LÄS OCKSÅ: Möt Magic – den skådespelande katten

Text: Jennie Sandberg, mabra.com
Källor: Heart Fitness Revolution, Webmd

BILD: Shutterstock

 Läs mer om:

Annons

Annons

Annons

 

 


Annons


Laddar...