Annons

7 anledningar att äta mer grönkål

Grönkål är riktig supermat och fylld av nyttigheter för kroppen. Den boostar såväl humör som immunförsvar och hjälper hjärnan och huden att hålla sig ung.

Mejla
Dela (398)
Pinna

Supergrönsaken grönkål har sakta men säkert tagit sig in i allt fler svenska kök och det med rätta. De gröna bladen passar i många rätter och är enkel och flexibel att använda i matlagningen. Dessutom är den fylld med nyttigheter i form av vitaminer, fibrer och antioxidanter.

Annons

Grönkål är både gott och nyttigt. Bild: IBL

Här är sju hälsofördelar med att äta den goda grönkålen

1. Grönkål boostar ditt immunförsvar

Vitaminerna och antioxidanterna som finns i grönkål boostar ditt immunförsvar och skyddar dig från sjukdomar. Addera grönkål till lunchen eller middagen när det är förkylningstider!

Läs också: Gör egna grönkålschips

2. Den motverkar depression 

För att din hjärna ska kunna hålla sig frisk och motverka depression behöver den hälsosamma fettsyror som omega-3, vilket finns i grönkål. Förutom att minska risken för depression motverkar omega-3 även risken för diabetes och högt blodsocker.

Läs också: 7 tidiga varningssignaler på depression som du ska ta på allvar!

3. Kålen är nyttig för hjärnan

Grönkålen innehåller flera komponenter som är viktiga för hjärnans funktion. Bland annat innehåller den B-vitaminet folat, som blir folsyra i kroppen, vilket hjälper till att upprätthålla den kognitiva förmågan och skyddar mot demens.

4. Grönkålen gör dig glad

Ge dig själv en energikick genom att äta grönkål. De gröna bladen innehåller rikligt med C-vitamin och aminosyror som gör dig mer energifylld, positiv och glad.

Recept: Läcker grönkålscrème

5. Den kan hjälpa dig att gå ner i vikt

Grönkål är en råvara som även innehåller fibrer. När du försöker gå ner i vikt är fiber en viktig komponent, eftersom den håller igång matsmältningen. Dessutom är grönkål ett livsmedel med få kalorier.

6. Grönkål är en flexibel råvara

Grönkål går att använda på många olika sätt. Du kan mixa den i en smoothie, äta den som den är i en sallad, göra chips av den eller blanda ner den i en pastasås – möjligheterna begränsas endast av din fantasi.

7. Kålen är bra för din hud 

C-vitamin hjälper kroppen att producera kollagen, vilket håller din hud ung och elastisk. En perfekt ursäkt för att unna sig en skål grönkålschips ikväll!

 

Text: Nanna von Knorring, mabra.com
Källor: Career Girl Daily, MåBra, Livsmedelsinfo

 

Läs också: 5 anledningar att älska blomkål!


Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...