Annons


Allers-Tradgard-logga6 favoriter i örtträdgården

Tips och råd för skötsel och skörd. Här är några av örtträdgårdens mest uppskattade växter!

Mejla
Dela (60)
Pinna

orttradgard

Basilika

Värmeälskande och törstig – vill inte torka ut! Gillar näringsrik jord. Knipsa av enstaka blad eller hela stjälkar då och då för att plantan inte ska bli lång och ranglig. Klipp alltid ovanför ett bladpar.

Citronmeliss

Tålig ört som kan bli ett riktigt ogräs i trädgården. Skörda genom att plocka skotten uppifrån så att nya skott växer fram i bladveckan.

Koriander

Låt inte torka ut, skörda enstaka blad eller plocka hela kvistar strax ovanför jordytan. Korianderplantor från mataffären brukar tyvärr vara kortlivade, egensådda eller från plantskolan håller längre.

Oregano

Främst en utomhusväxt, men kan även klara sig inne ett bra tag. Bra att samplantera med rosmarin som liksom oreganon inte vill stå för blött. Skörda hela kvistar för torkning eller plocka färska blad och strö över maten.

Rosmarin

Medelhavsväxt som inte vill stå för blött. Förutom att skördas färsk är den också utmärkt att torka – klipp av hela kvistar och häng upp på tork, repa sedan av de små bladen.

Timjan

Trivs bäst utomhus, som inomhusört bör du skörda relativt snabbt innan skotten drar i väg och blir långa och glesa. Smaken är bäst innan plantan blommat!

Annons
Gilla Allers på Facebook

Text: Emma Olevik Bild: Shutterstock

Läs mer!

6 tips för köksträdgården

Sommarens 10 trädgårdstips

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...