Annons


Allers-Tradgard-logga6 bra tips för pallkrageodling!

Sugen på att odla i pallkragar? Det är snyggt, praktiskt och lätt att lyckas med. Här är tips på vad du ska tänka på innan du sätter igång.


Pallkrageodling

Att odla upphöjt i pallkragar eller andra odlingslådor är praktiskt och lätt.

1. Viktiga mellanrum. Placera pallkragarna så att de är lätt att komma åt att arbeta med. Står de på gräsmattan bör mellanrummet vara så stort att gräsklipparen får plats mellan raderna av pallkragar.

Annons

2. Forma kragarna som du vill. Börja med att placera ut pallkragarna, eftersom de går att fälla ihop behöver de inte stå som rektanglar, de går att forma på flera roliga sätt.

3. Enkel eller dubbel. Till grönsaker som sallat, rädisor, spenat och ärter med litet rotsystem räcker det med en enkel pallkrage. De med större rotsystem som purjolök, kål och squash behöver djupare jord och då kan två pallkragar sättas på varandra. Även potatis, morötter, palsternackor och rödbetor vill ha djupare jord.

4. Täck botten. Lägg ett tjockt lager tidningar eller pappkartong under varje pallkrage, för att hindra undervegetationen att växa upp i pallkragen. Täckningen bör gå lite utanför pallkragen.

5. Hur mycket jord – och vilken? Fyll på med bra jord. Grönsaksjord eller planteringsjord. Till krävande växter som squash och kål är det bra att blanda i en säck kogödsel. Det brukar gå tre till fyra säckar jord och en säck kogödsel till en dubbel pallkrage.

6. Andra året. Byt plats på de olika grödorna varje år och fyll på med ny jord och gödsel på våren.

Text och foto: Ingela Jagne

Läs också: Så sätter du igång med pallkrageodlingenLäs mer om:

 

 


Laddar...