Annons

Annons

5 vardagsprylar du faktiskt borde rengöra

Du använder dem dagligen, men rengör dem (i princip) aldrig. Här är fem städuppdrag att ta sig an redan i dag.


Vi vet.

De är så självklara att vi i princip glömt bort att de faktiskt är prylar som behöver lite omvårdnad ibland. Här är fem prylar som också behöver rengöras.

1. Smartphones och surfplattor

På skärmen till din smarta telefon kan du hitta fler bakterier än på en toalettsits. Skärmen är antagligen också fylld med flottiga fingeravtryck. Men det finns sätt att råda bot på bakteriehärden. För att rengöra skärmarna använder du enklast en torr mikrofiberduk. Använd gärna cirkelrörelser för att undvika att repa den. Och glöm inte kameralinsen och laddningsuttaget.

Annons
Gilla Allers på Facebook

Läs också: 5 saker du städar med – som behöver rengöras

Bild: Zoonar GmbH / Alamy

Bild: Zoonar GmbH / Alamy

2. Laptoppen…

Antagligen var det ett tag sedan din laptopp fick sig en översyn. I värsta fall har den inte sett en rengöringsduk sedan den låg i sin förpackning. Här gäller egentligen samma metoder som för telefonen eller plattan. Använd en torr mikrofiberduk på locket och höljet. Stöter du på en riktigt envis fläck kan du blöta duken försiktigt för att polera bort den. Använd en fuktig trasa på tangentbordet.

Har det fastnat smulor eller annat skräp mellan tangenterna kan du använda dammsugare försiktigt. Det kan även fungera med en hårtork inställd på kalluft. Avsluta med att använda våtservetter med alkohol.

Läs också: Här frodas bakterierna i ditt hem

Bild: Westend61 GmbH / Alamy

Bild: Westend61 GmbH / Alamy

… och dess skärm

Även skärmen behöver tas om hand. Men eftersom skärmar i allmänhet och LCD-skärmar i synnerhet är känsliga gäller det att behandla dem med vördnad och respekt.

Använd absolut inte papper – eftersom det riskerar att repa skärmen. Ta i stället en mikrofiberduk – eller i värsta fall ett kaffefilter. Använder du destillerat vatten (så kallat avjoniserat vatten) avlagringar på skärmen när vattnet dunstar. Har du riktigt svåra fläckar kan du blanda ihop en egen rengöringsvätska – hälften vinäger, hälften destillerat vatten. Kom bara ihåg att aldrig spreja någon vätska direkt på skärmen. Fukta mikrofiberduken och se till att den är ordentligt urkramad.

Läs också: 7 hemligheter om städning du önskar att du vetat för längesedan

Bild: Lev Dolgachov / Alamy

Bild: Lev Dolgachov / Alamy

3. Hörlurar

Kommer du ihåg senast du rengjorde dina hörlurar? Inte vi heller.

Men använder du så kallade in-ear-lurar finns det all anledning att skapa en ny vana. Eftersom lurarna sitter inne i öronen är de extra exponerade för olja, vax och kanske en hel del svett om du tränar med dem. Om dina hörlurar är gjorde av silikon plockar du loss silikondelen. Använd sedan en bomullsduk som du doppat i varmt såpvatten. Låt sedan silikonlurarna torka innan du sätter tillbaka dem. Under tiden kan du passa på att rengöra den fasta delarna av lurarna med en fuktig trasa eller en tandborste.

Samma metod kan med fördel användas på plastlurar. Är hörlurarna gjorde av skum ska du också använda en ren fuktig trasa och skippa såpan.

Läs också: 5 vardagsproblem du löser lätt som en plätt – med vinäger!

Bild: James Looker / Future Publishing/REX

Bild: James Looker / Future Publishing/REX

4. Aktivitetsband

Oavsett om den bara räknar steg eller mer och mindre kartlägger hela ditt liv blir den lätt bortglömd på armen när det är dags för en rengöringsrunda. Precis som med hörlurar passar det bra att använda en ren trasa som du doppat i varmt såpvatten. Om produkten inte är vattentät får du vara lite extra försiktig Har du ett spänne kan du med fördel använda en bomullspinne som du doppar i såpvattnet för att rengöra.

Bild: JIPEN / Alamy

Bild:
JIPEN / Alamy

5. Tandborstmuggen

Och innan du går och lägger dig i kväll. Gör familjen – oavsett om den bara består av dig själv eller flera personer – en tjänst och töm och rengör tandborstmuggen. När du ändå är i farten kan du lika gärna slänga några gamla tandborstar.

Bild: IBL

Bild: IBL

Källa: Goodhousekeeping, Sköna hem, Expressen, PC för Alla

Läs också

Här är de 10 smutsigaste sakerna i ditt kök

Att diska konservöppnaren kan kännas onödigt och många av oss nöjer oss med att bara skölja den under kranen när vi använt den. Men låt dig inte luras av den i princip inte blir smutsig – bakterier från konservburken ÄR där!Läs mer om:

Annons

Annons

Annons

 

 


Annons


Laddar...