Annons

5 tips för en maxad pension!

En del oroar sig för sin pension och tycker att det är svårt, men det behöver inte vara så krångligt. Här är fem enkla sätt att få koll!

Mejla
Dela (15)
Pinna

Pension_par

Pension_agneta_claessonAgneta Claesson är en av Pensionsmyndighetens informatörer som reser runt i landet och föreläser för blivande pensionärer. Hon möter ibland dem som säger att de är oroliga inför hur det ska bli när de går i pension.
– En del oroar sig för sin pension och tycker att det är svårt men det behöver inte vara så krångligt. Det finns många aktörer på marknaden som vill tjäna pengar på människors okunskap om pension, men bara genom att arbeta och betala skatt, samt ha en arbetsgivare som betalar in tjänstepension, har man kommit en bra bit på väg, säger Agneta.

1. ARBETE

Jobba om möjligt heltid, och jobba vitt. Hela livets inkomster är viktiga för den allmänna pensionen; det finns varken någon nedre eller övre åldersgräns.

2. TJÄNSTEPENSION

Se till att du har en tjänstepension. Om arbetsplatsen har kollektivavtal finns det alltid tjänstepension. Den som är osäker kan kolla med sitt lönekontor, eller med ett eventuellt fackförbund. Tjänstepensionen är ett komplement till den allmänna pensionen och kommer att vara en viktig del av den totala pensionen.

3. PROGNOS

Gör en pensionsprognos i god tid så du blir medveten om nivån på den kommande pensionen. Då har du också möjlighet att i större utsträckning försöka påverka pensionen genom att till exempel inte stanna kvar onödigt länge i deltidsarbete. En pensionsprognos kan du göra via pensionsmyndigheten eller på minpension.se, som också är en oberoende aktör.
Det orange kuvertet innehåller endast information om den allmänna pensionen, så det säger långt ifrån allt om hur mycket det kommer att bli. Gör du en pensionsprognos kommer även tjänstepensionen att inkluderas i pensionsprognosen.

4. SPARANDE

Spara själv om du kan, det är alltid bra, men olika sparformer passar olika åldersgrupper. Som yngre kan det vara bättre att spara till en egen bostad och skaffa sig en buffert än att prioritera ett uttalat pensionssparande. Att amortera på skulder kan vara ett bra sätt att minska utgifterna inför tiden som pensionär.

5. EGET VAL

Välj själv – om du vill. För premiepensionen, den mindre delen i den allmänna pensionen, kan du göra egna fondval – men det är en möjlighet och ingen skyldighet. Om du inte gör något val så placeras pengarna i statens valbara förvalsalternativ AP7 Såfa. Om du väljer fonder på egen hand är det viktigt att välja alternativ med låga avgifter. Även i tjänstepensionen finns det förvalsalternativ med låga avgifter för den som inte vill välja själv.

Annons
Gilla Allers på Facebook

 

Pension_pensionspyramid

Pensionspyramiden uppifrån och ner:
Eventuell privat pension,
tjänstepension och allmän pension (inkomstpension, premiepension).

Pensionen består av tre delar:

1) Allmän pension, varav 16 procent är inkomstpension och 2,5 procent är premiepension.
2) Tjänstepension.
3) Eventuellt privat sparande.

Antalet personer som uppbär allmän pension är cirka 2 miljoner och antalet pensionssparare är cirka 5,5 miljoner.
Snittåldern för att lämna arbetslivet är 63,6 år och snittåldern för att ta ut allmän pension är 64,5 år.
I snitt är den allmänna pensionen 11 300 kronor i månaden (2013), och den totala pensionen – inklusive tjänstepension och privat pension – är 16 200 kronor i månaden (2011). Det är dock stora skillnader mellan män och kvinnor beroende på att livsinkomsten för kvinnor ofta är lägre än den män tjänat in. Beloppen är före skatt.
Garantipensionen är ett grundskydd för dig som haft liten eller ingen arbetsinkomst under livet. Den som har låg pension kan ansöka om bostadstillägg hos Pensionsmyndigheten. Värdet på din bostad tas inte med i beräkningen av bostadstillägg.

Text: Carina Nilsson, Christel Skeppås  Bild: Shutterstock, Daniel Roos, Pensionsmyndigheten

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...