Annons

Annons

5 tecken från din kropp som är värda att ta på allvar

Att vara uppmärksam på kroppens signaler är viktigt. Genom att lyssna på kroppen och söka vård kan du få hjälp – i tid. Här är fem tecken från din kropp som är värda att ta på allvar.


Kroppen signalerar när något inte står rätt till med din hälsa. Att lyssna till kroppen är därför viktigt. Ändå är det många, kanske framför allt kvinnor, som är för stressade för att ta sig tid till ett läkarbesök. Att ignorera det som pågår i kroppen kan många gånger kännas enklare än att faktiskt ta tag i sin hälsa.

Annons
Din kropp är bra på att skicka signaler om hur den egentligen mår – var uppmärksam! Bild: IBL Bildbyrå

Din kropp är bra på att skicka signaler om hur den egentligen mår – var uppmärksam! Bild: IBL Bildbyrå

Men en sådan inställning kan få allvarliga konsekvenser. Att tidigt få en diagnos är viktigt för att få rätt behandling så snart som möjligt. Här är sju tecken från din kropp som betyder att det är dags att uppsöka läkaren:

1. Svullna ben

Ser dina ben svullna ut? Det kan vara ödem, vätskeansamlingar i vävnaderna, som i sin tur kan vara ett tecken på att du har problem med sköldkörteln (alternativt hjärtat eller njurarna). Det är viktigt att söka läkarvård om du misstänker att du har ödem. Sköldkörtelproblem kan hållas i schack med hjälp av till exempel medicin.

2. Rynkor på konstiga ställen

Skönhet kommer, som bekant, inifrån. Men ibland är det som syns ovanpå din kropp tecken på vad som sker inuti den. För det allra mesta är rynkor helt naturliga ålderstecken, men en enligt en studie från The Journals of Gerontology kan vissa rynkor faktiskt vara tecken på högt blodtryck. Studien visar att kvinnor med rynkor på ställen som normalt inte utsätts för sol, till exempel överarmarna, har större risk att drabbas av högt blodtryck. Om du upptäcker rynkor som verkar konstiga, är det kanske dags att prata med din läkare.

Dålig andedräkt under lång tid kan tyda på blödande tandkött. Bild: IBL Bildbyrå

Dålig andedräkt under lång tid kan tyda på blödande tandkött. Bild: IBL Bildbyrå

3. Dålig andedräkt

Kroniskt dålig andedräkt kan vara ett tecken på blödande tandkött, så kallad gingivit. Gingivit är en inflammation i tandköttet och orsakas bland annat av plack. Om det lämnas obehandlat kan gingivit leda till allvarligare former av tandköttsproblem, vilket i förlängningen kan orsaka tandlossning. Följ din tandläkares råd om tandbortsning och använd tandtråd så att du slipper besvär.

4. Mörkt urin

Om du kissar väldigt mörkt urin, kan det vara ett tecken på att du är uttorkad. I så fall – drick! Men den mörka färgen kan också vara blod, vilket kan vara en signal på att allt inte står rätt till med dina njurar eller din lever. Ta kontakt med din läkare, och i väntan på läkartiden kan du underlätta för din kropp genom att dricka mycket vatten, äta nyttigt och motionera regelbundet.

5. Svart avföring

Om din avföring plötsligt ändrar färg och blir väldigt mörk kan det vara ett tecken på en blödning vilket i sin tur kan orsakas av magsår. Skippa stark mat och ring din läkare så fort som möjligt.

Källor: Good housekeeping, HälsocentrumLäs mer om:

Annons

Annons

Annons

 

 


Annons


Laddar...