Annons

Annons

5 tecken på att du är deprimerad – utan att veta om det

Depression är ett folkhälsoproblem som drabbar var femte svensk. Lär dig tolka din kropps tecken för att få rätt behandling i tid.


En depression ser olika ut för alla och två deprimerade personer kan helt sakna samma symtom. Därför kan den vara svår att upptäcka en depression, trots att man har koll på de vanligaste symtomen. Ofta märker nära och kära att en person mår sämre, men ibland kan depressionen förbli oupptäckt om symtomen påminner om något annat. Här följer fem subtila tecken som kan tyda på en depression.

Annons
tecken på depression

Är du deprimerad utan att veta om det? Här är fem tecken att ta på allvar.

5 tecken på depression att ta på allvar

1. Du har gradvis börjat må sämre

Det är vanligt att en depression smyger sig på sakta och förändringarna i humöret kan vara obefintliga från dag till dag eller från vecka till vecka. Små förändringar kan lätt gå förbi både dig och de personer du umgås mest med, precis som när barn växer på längden.

2. Symtomen kommer vid olika tillfällen

Precis som själva depression smyger sig på, så kommer symtomen vid olika tidpunkter. Under en vecka kan du märka att du inte har lika mycket energi som tidigare och någon vecka senare upptäcker du att du oftare är på dåligt humör. Då kan det vara svårt att förstå att det finns ett sammanhang mellan symtomen och att det rör sig om en depression.

Läs också: Linda diagnosticerades med depression – hade problem med sköldkörteln

3. Du förväntar dig att du ska må dåligt

Du lider kanske av hälsoproblem, går igenom en skilsmässa, har förlorat en nära vän eller har blivit av med ditt jobb. Vid tuffa händelser förväntas du må dåligt och därför kan det vara svårt att upptäcka depressionen som ligger bakom eller som utlösts av händelsen.

4. Det finns ingen tydlig orsak

Stora händelser i livet kan leda till depression, men det kan även små händelser som du inte tror ska trigga igång en depression. Vissa är mer benägna att bli deprimerade och även små förändringar som att byta jobb och den stress som det innebär kan räcka för att drabbas.

Läs också: 7 tidiga varningssignaler på depression som du ska ta på allvar!

5. Symtomen påminner om något annat

Det finns flera typiska symtom som kopplas till deprimerade personer, men det finns även symtom som kan påminna om andra tillstånd. En del deprimerade får koncentrationssvårigheter och känner sig konstant trötta, vilket de tror beror på att de har sömnproblem, fastän alla problem egentligen bottnar i en depression.

Källa: Mabra.com, Psychology Today
Foto: IBL

Läs också

4 sjukdomar som liknar depression – men inte är detLäs mer om:

Annons

Annons

Annons

 

 


Annons


Laddar...