Annons

Annons

5 saker vi tackar Norge för!

Norge firar stort den 17 maj. Dagen till ära listar vi fem saker vi har vårt grannland att tacka för. Glad 17 maj, Norge!

Mejla
Dela (77)
Pinna

1. Mesost

Den sötsyrliga och brunfärgade osten tillverkas på get-, ko- eller fårmjölk och är en storfavorit bland norrmännen – men också bland många svenskar. Få saker slår ju en lunchmacka med rejäla skivor mesost, medan de norska fjällen breder ut sig framför en i skidbacken.

Annons

Mesost. Bild: Shutterstock/IBL Bildbyrå

Mesost är dessutom rik på både järn och B-vitamin. Mesosten passar inte bara utmärkt som smörgåspålägg utan är också väldigt användbar i matlagningen. Testa att tillsätta några skivor mesost i brunsåsen – det förhöjer verkligen smakerna!

2. Anni-Frid Lyngstad

Inget Abba utan Norge! Sångerskan Anni-Frid Lyngstad föddes 1945 i norska Ballangen. Hennes mamma var norska och hennes pappa en tysk soldat. Hennes mamma dog bara två år efter dotterns födsel, och Anni-Frid flydde tillsammans med sin mormor till Torshälla i Sverige där hon växte upp.

Anni-Frid Lyngstad tillsammans med resten av Abba – Björn Ulvaeus, Agnetha Fältskog och Benny Andersson. Bild: IBL BIldbyrå

Det är inte bara Abba-legenden vi har Norge att tacka för. Vårt grannland har också försett världen med andra favoritpersoner, som programledaren Fredrik Skavlan, sångerskan Elisabeth ”Bettan” Andreassen, meteorologen Tone Bekkestad, artisten Alexander Rybak, hotellmannen Petter Stordalen, deckarförfattaren Jo Nesbø, skådespelaren Grynet Molvig och flickidolerna Marcus och Martinus.

3. Norgehistorier

Norge brukar ibland kallas för Sveriges lillebror. Och precis som i alla familjer, uppstår det ofta kärleksfullt gnabb mellan syskonen. När svenskar vill retas med norrmännen brukar det allt som oftast resultera i en Norgehistoria.

Bild: IBL Bildbyrå

Enligt Wikipedia uppstod Norgeskämten på 1960-talet. Likheterna mellan svenska och norska, och det gnabb som historiskt funnits mellan länderna gjorde att Norge var tacksamt att skämta om. 1970 publicerade Expressen ett urval Norgehistorier, vilket fick den norska tidningen Verdens Gang att uppmana sina läsare att skicka in sina bästa Sverigehistorier. Skämtkriget var i full gång!

Den typiska Norgehistorien går kort och gott ut på att dumförklara norrmän – med glimten i ögat, givetvis. Så här kan en typsik Norgehistoria se ut:

”Vad kallas en smart person i Norge? Turister!”

”Vad heter Norges sämsta skidåkare? Inge Glid”

4. Hytte och gå på tur

Norrmännen älskar verkligen naturen. Enligt en undersökning går åtta av tio norrmän regelbundet på tur, det vill säga de ger sig ut och vandrar i fjäll och skog. Deras förkärlek för att gå på tur har också bidragit till bilden av norrmän som ett sällsynt hurtigt och roskindat folk i lusekofta.

Bild: Ragnar Ness/IBL Bildbyrå

Det enda norrmännen verkar älska ännu mer än att gå på tur, är att övernatta i en stuga, hytte, som finns utplacerade så gott som överallt i landet.
Norrmännen älskar faktiskt sina hytter så mycket, att det i många kommuner finns fler hytter än vanliga bostäder, enligt Wikipedia.

5. SKAM

Ingen har väl missat den enorma succé som tv-serien SKAM har fått det senaste året? Serien, som handlar om ett gäng norska gymnasieungdomar och deras funderingar kring kärlek, alkohol, sex och religion, har blivit en superhit också här i Sverige.

Bild: SVT

I början av året gick SKAM om julkalendern som den mest streamade serien någonsin på SVT Play. Och det är inte bara gymnasieungdomar som sitter bänkade, serien har också gått hem hos tusentals vuxna som gärna återupplever ungdomens tid av vånda, osäkerhet och vänskap.

Tack vare SKAM har vi också fått en uppdatering av vår norska vokabulär, och lärt oss ord som ”drittsekk” (skithög/idiot), ”vors” (förfest) och ”kødder du?” (skämtar du?).

Tack för allt, Norge, och glad 17 maj!

Text: Minna Wallén-Widung

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...