Annons

Annons

5 saker du inte visste om den samiska nationaldagen

I början av 1917 hölls det första samiska landsmötet i Trondheim i Norge. Sedan 1993 är den 6 februari samernas gemensamma nationaldag.


Den 6 februari varje år firas samernas nationaldag i Sverige, Norge, Finland och Ryssland. Här är fem saker du kanske inte visste om den samiska nationaldagen.

Bild: Anders Good / IBL bildbyrå

Bild: Anders Good / IBL bildbyrå

1. Historiskt landsmöte den 6 februari

Den 6 februari 1917 hölls det första samiska landsmötet. Över hundra samer från både Norge och Sverige åkte till Tronheim för att delta i mötet – många av dem kvinnor. Mötet var historiskt eftersom detta var första gången som nord- och sydsamer från Norge och Sverige samlades för att diskutera gemensamma problem. Den 6 februari ses därför som en viktig symbolisk dag oavsett vilket land du bor i.

2. Firas sedan 1993

Vid samekonferens i Helsingborg 1992 fattades beslut om en gemensam nationaldag. Året därpå firades nationaldagen för första gången.

3. Vajade utanför stadshus 2007

Den 6 februari 2007 vajade den samiska flaggan för första gången utanför Stockholms stadshus. År 2014 vajade flaggan utanför Uppsala universitet. Flaggan är formgiven av Astrid Båhl och godkändes vid den Nordiska Samekonferensen i Åre 5 augusti 1986. Färgerna kommer från den samiska dräkten. Cirkeln är en sol- och månesymbol där solringen är röd och månringen är blå.

Annons
Gilla Allers på Facebook
Sameflaggor vid Uppsala domkyrka. Bild: Tor Lundberg Tuorda/Naturfotograferna/IBL Bildbyrå.

Sameflaggor vid Uppsala domkyrka. Bild: Tor Lundberg Tuorda/Naturfotograferna/IBL Bildbyrå.

4. Samefolkets sång

Sámi soga lávlla, eller Samefolkets sång, blev officiell nationalsång 1986. Texten skrevs 1906 av sjösamen Isak Saba. Melodin är komponerad av Arne Sörlie.

5. Officiell flaggdag

Samernas nationaldag är en av totalt elva samiska flaggdagar.

Källa: sametinget.se

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...