Annons

Annons

5 röster om Hans Roslings bortgång

"En gigant har gått ur tiden", skrev Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg om professor Hans Rosling bortgång. Här är fyra andra röster om den välkände professorns död.


Världen sörjer att en stor folkbildare har gått ur tiden. Med hjälp av enkla medel kunde Hans Rosling förklara komplexa frågor på ett begripligt sätt.

– Jag deltar inte i någon debatt, jag anser att jag utbildar, sa Hans Rosling till Omvärlden efter att ha blivit utsedd till biståndsdebattens mäktigaste person 2016.

Annons

Här är fem röster om Hans Roslings bortgång:

1. Bill och Melinda Gates

Bill och Melinda Gates. Bild: Ron Sachs

Bill och Melinda Gates. Bild: Ron Sachs

”Hans Rosling var en fantastisk vän och utbildare. Han gjorde data levande och hjälpte världen se mänskliga framsteg som den ofta förbisåg. Vi sörjer djupt förlusten av Hans”, skriver paret Bill och Melinda Gates i en mejlkommentar till Svenska Dagbladet.

Paret har flera gånger samarbetat med Hans Rosling. Så sent som 2014 gjorde Bill Gates en gemensam föreläsning med honom på Karolinska Institutet.

2. Statsminister Stefan Löfven

Stefan Löfven. Bild: Patrik Österberg / IBL Bildbyrå

Stefan Löfven. Bild: Patrik Österberg / IBL Bildbyrå

Sveriges statsminister Stefan Löfven beskriver Hans Rosling som ”okunskapens värsta fiende”.

– En viktig röst har tystnat. Han har lärt mig och miljoner andra runt om i världen om utveckling och fattigdomsbekämpning. Få har kunnat undgå hans slagfärdiga föredrag om att världen blir allt bättre, säger han till Aftonbladet.

Han tillägger att professorns bortgång inte bara är en förlust för Sverige utan även för världen.

3. Anthony Lake, chef för Unicef

Anthony Lake. Bild: Imago Stock

Anthony Lake. Bild: Imago Stock

Hans Rosling samarbetade vid flera tillfällen med organisationen Unicef. Organisationens högste chef, Anthony Lake, kommenterade hans bortgång så här i ett officiellt uttalande:

”Hans Rosling var inte bara en vän till sina kolleger på Unicef, han var också en vän till alla världens barn. Ingen använde data på ett mer övertygande sätt för att få människor att förstå att det inte bara är rätt, utan också smart, att investera i världens mest utsatta barn. Vi kommer att sakna honom.”

4. Jens Stoltenberg, generalsekreterare för Nato

Jens Stoltenberg. BIld: Thierry Monasse

Jens Stoltenberg. BIld: Thierry Monasse

Norges tidigare statsminister och nuvarande generalsekreterare för Nato,  Jens Stoltenberg, framförde sina kondoleanser på Twitter.

”En gigant har gått ur tiden. Hans Rosling skapade förändring genom att dela med sig av sin enorma kunskap. En vän som kommer att vara saknad av många.”

5. Doreen Månsson, programledare

Doreen Månsson och Hans Rosling bildade lag i

Doreen Månsson och Hans Rosling bildade lag i ”På spåret” 2009. Bild: Lizzie Larsson / IBL BIldbyrå

Programledaren och debattören Doreen Månsson tävlade tillsammans med Hans Rosling i ”På spåret” hösten 2009. Hon berättar för Göteborgs-Posten hur de två blev vänner efter programmet och gjorde flera samarbeten.

Bland annat lyckades hon engagera honom i ett morgonprogram för barn trots att hans kalender alltid var fullbokad.

– Och han gjorde det, trots att han var världens mest upptagna människa. Han kom och berättade med samma värme och engagemang för barnen, att det inte alls var konstigt att det kommer hit en massa människor som flyr undan krig. Han var fantastisk, säger Doreen Månsson till Aftonbladet.

Hon säger också att världen behöver fler personer som Hans Rosling.Läs mer om:

Annons

Annons

Annons

 

 


Annons


Laddar...