Annons

Annons

5 oväntade saker som kan utlösa en depression

Depression är den vanligaste orsaken till sjukskrivning i västvärlden och orsakerna till varför man drabbas är varierande. Dessa fem saker är udda men bör tas på allvar.


5 saker som kan ge dig en depression

I den nationella folkhälsoenkäten Hälsa på lika villkor för 2016 svarar 19 procent (i åldrarna 16–89) att de blivit diagnosticerade med depression någon gång, och en tredjedel av dessa har fått diagnosen flera gånger.

Annons

Det finns givetvis en del välkända saker som kan trigga igång en depression, som bland annat en väldigt stressig tillvaro eller vissa störningar som påverkar din hjärna eller ditt humör. Men det finns också några udda saker som kan trigga en depression. Här är 5 av dessa.

1. Du äter en kolhydratrik kost

Givetvis gäller det inte alla typer av kolhydrater. Både grönsaker och frukt klassas som kolhydrater och är toppen för din hälsa. Men raffinerade kolhydrater som chips, kakor och läsk kan öka risken för depression, enligt en studie från Columbia University Medical Center.

2. Du har ett jobb som mellanchef

Enligt en studie från Columbia University är det ett företags mellanchefer som ligger i störst riskzon för att drabbas av depression. Enligt studien beror det på att en mellanchef har få möjligheter att fatta beslut som kan påverka företaget samtidigt som hen har många arbetsuppgifter och ett stort ansvar. Detta kan leda till stress som i sin tur kan utvecklas till depression.

Läs också: Så tyder du 7 vanliga drömmar om jobbet

3. Du har problem med din sköldkörtel

Har du en under- eller överaktiv sköldkörtel är det ofta associerat med oönskad viktuppgång eller viktnedgång. En okontrollerbar sköldkörtel kan dock orsaka mer än bara viktskillnader. Depression är ett av dem.

Eftersom sköldkörteln reglerar din ämnesomsättning påverkar den även alla organ i din kropp, inklusive din hjärna. Experter säger också att vissa som lider av depression kan må bättre av vissa hormonella sköldkörtelmediciner än medicin mot just depression.

4. Du tittar på nyheterna (och involverar dig för mycket i dem)

Du kanske tänker att det är bra att ständigt vara uppdaterad på vad som händer i världen, men sanningen är att det inte alltid är en fördel för ditt mående.

Ofta är nyhetssändningarna fulla av sorgsna, tragiska eller olyckliga händelser vilket kan få dig att enbart fokusera på de negativa händelserna i världen.

Men du behöver inte ignorera all form av nyhetssändning, bara se till att du också får din beskärda del av härliga nyheter (som till exempel att en hundvalp hittade hem efter att ha varit saknad i flera dagar).

5. Du tillbringar mycket tid på Facebook och sociala medier

Visst, sociala medier är utmärkt för att hålla kontakt med vänner och familj men det kan också leda till att vi jämför oss med ett ideal som inte är uppnåeligt.

Läs också: Så påverkas din hälsa av sociala medier

Att ständigt se andra människor äta ute på dyra restauranger, ha snygga outfits och boenden som ser ut att vara tagna direkt ur ett inredningsmagasin kan göra att du inte uppskattar det du själv har. Kom ihåg att de uppdateringar du ser oftast reflekterar de gånger dina vänner är som lyckligast, inte deras vardag.

Text: Thowe Wagner-Larsson, mabra.com
Källa: Prevention
Bild: IBL

Läs också

4 sjukdomar som liknar depression – men inte är detLäs mer om:

Annons

Annons

Annons

 

 


Annons


Laddar...