Annons

Annons

5 miljöbovar du ALDRIG ska slänga

Mobiltelefoner och jeans hör till våra favoritprodukter, men de är också stora miljöbovar. Se listan över de fem prylar du aldrig ska slänga när du har tröttnat på dem.

Mejla
Dela (108)
Pinna

Många tänker att vi här i Sverige är bra på att värna om miljön och spara på jordens resurser. Och till viss del stämmer det; vi är till exempel duktiga på att återvinna och på att åka kollektivt. Men samtidigt är vi flitiga konsumenter, och vår konsumtion kräver enorma resurser.

Annons

Men genom att handla begagnat sparas stora resurser, i form av minskad nytillverkning. Beräknat på annonssajten Blockets försäljning 2015 sparade svenska folket potentiellt in ungefär 0,8 miljoner ton växthusgaser på att handla begagnat. Det motsvarar lika mycket utsläpp som om Stockholm hade varit fri från all vägtrafik i ett helt år. Och det gäller endast handeln som sker via Blocket.

Nu har Blocket i samarbete med IVL Svenska miljöinstitutet och konsultbyrån Ethos International tagit fram en lista på de fem prylar som vi ALDRIG bör slänga, eftersom de har extra stor negativ miljöpåverkan.

5 miljöbovar du inte ska slänga

jeans2

1. Jeans

Att producera ett par jeans kräver ungefär 11 000 liter vatten. Farligast av allt är alla giftiga kemikalier som tillsätts vid färgning. Svarta och blå färger är värst.

Läs också: Goda råd när du ska tvätta jeans

2. Mobiltelefoner

Produktionen av mobiltelefoner och annan elektronik kräver inte bara miljöfarlig arsenik och cyanid. Dessa gadgets innehåller dessutom flera konfliktmetaller vars brytning ligger bakom en rad konflikter i Centralafrika – såsom mutbrott, penningtvätt och allvarliga brott mot mänskliga rättigheter.

Läs också: 1 av 3 mobiler är bakteriebomber

cykel2

3. Cyklar

Stålproduktion är extremt energikrävande. Att lyfta järnmalm från en gruva under en dag kräver lika mycket energi som hela Enköping förbrukar under ett dygn.

skinnsoffa2

4. Skinnsoffor

Skinnsoffor kräver stora mängder mat till kossor, som i sin tur släpper ut stora mängder farlig metangas. Därtill krävs stål och träd, som ska växa i minst 50 år, för att utgöra soffans stomme.

Läs också: Ställena gästerna kollar om du har städat

kylskap2

5. Vitvaror

Dessa kolosser stål, plast och färg är mycket energikrävande såväl vid produktion som vid återvinning. Kyl eller frys äldre än 10 år bör hellre lämnas till återvinningcentral än säljas vidare eftersom de kan dra onödigt mycket el och innehålla miljöfarliga ämnen.

Text: Joel Linde, www.residencemagazine.se
Bild: Shutterstock

 

Se informationsfilmen här.

Fynda vrålsnygga krukor – direkt från oss!

”Äntligen hemma”-profilen Hanna Wessman har designat en serie superfina krukor i keramik. Nu kan de bli dina till ett riktigt bra pris!

Läs mer och beställ i vår shop!

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...