Annons

Annons

5 grönsaker som är hälsosammare efter tillagning

Grönsaker är nyttig mat, men visste du att vissa är ännu nyttigare när de är tillagade jämfört med när de är råa? Här är 5 grönsaker du ska tillaga för att göra dina måltider hälsosammare.


Det pratas och skrivs mycket om fördelen med en vegetarisk diet. Grönsaker är snälla mot miljön, de innehåller rikligt med viktiga näringsämnen och dessutom kan man äta mycket av dem utan att behöva oroa sig för hälsan.

Annons

Grönsaker går även att variera stort genom att tillaga dem på olika sätt. Rosta grönsaker i ugnen, äta dem råa, koka dem, steka dem i panna eller mixa dem i en smoothie  – bara för att nämna några exempel.

Gilla Allers på Facebook

Men hur du väljer att äta dina grönsaker kan även påverka hur hälsosamma de är för dig. Vissa grönsaker är faktiskt nyttigare mat när de är tillagade, vilket beror på att det blir lättare för kroppen att ta upp näringsämnen ur dem.

5 grönsaker som är nyttigare tillagade än råa

1. Tomater

Tomater kan tillagas på många olika sätt och gör sig goda i en sås eller som tillbehör i form av ketchup. Dessutom kan en god tomatsås vara att föredra för hälsans skull. Enligt forskning får vi nämligen endast i oss ynka fyra procent av det cancerbekämpande ämnet lykopen när vi äter råa tomater.

Det beror på att tomater har tjocka cellväggar som försvårar kroppens upptagning av ämnet. Tillagningen, som exempelvis uppvärmning i stekpanna, bryter ner cellväggarna och gör det enklare för kroppen att ta upp ämnet.

Läs också: Hur lyckas jag med mina tomater?

2. Morötter

Morötter innehåller rikligt med betakaroten som i kroppen förvandlas till vitamin A, något som är viktigt för både ögonen och huden. Forskare kunde redan år 2002 se att kroppen kunde ta upp mer betakaroten ur tillagade morötter jämfört med råa morötter.

Så nästa gång du är sugen på att knapra på en morot kan du istället skiva ner den i en varm gryta eller mixa den till en god puré.

Recept: Enkelt formbröd med morötter och frön

3. Sparris

Den nyttiga sparrisen innehåller folsyra samt både vitamin A, C och E. På grund av grönsakens uppbyggnad med tjocka cellväggar är det svårt för kroppen att ta upp alla nyttigheter om sparrisen är rå.

Genom att tillaga grönsaken bryts cellväggarna ner och på så vis får du i dig mer av de hälsosamma ämnen den innehåller.

RECEPT: Krämig sparrissoppa med krispigt bacon

4. Spenat

Spenat innehåller både rikligt med järn och folsyra. Genom att tillaga spenat ökar man inte mängden vitaminer som kroppen tar upp, men eftersom spenat krymper i storlek vid tillagning och samtidigt hålls konstant i mängden folsyra den innehåller, kan du äta större mängder än om spenaten är rå.

RECEPT: Indisk kycklinggryta med curry och spenat

5. Pumpa

Tillagad pumpa är betydligt mer näringsrik jämfört med rå pumpa och i likhet med morötter innehåller pumpan den nyttiga antioxidanten betakaroten. För kroppen är det enklare att ta upp antioxidanten när grönsaken tillagats, vilket gör den nyttigare i form av exempelvis en varm puré än som ett rått tillbehör i en sallad.

RECEPT: Krämig pumpasoppa med sting

Källa: mabra.comPrevention
Bild: ShutterstockLäs mer om:

Annons

Annons

Annons

 

 


Annons


Laddar...