Annons

Annons

5 enkla sätt att skala äggen supersnabbt

Ägg hör påsken till, men om många kuvert väntas runt påskbordet kan det ta en bra stund att skala dem. Spara tid i köket med dessa metoder.


Att skala hårdkokta ägg är inte det lättaste. Skalet splittras ofta i riktigt små delar som bit för bit måste pillas bort. Trots att man är försiktig kan även äggvitan brytas av i processen – och det är inte särskilt fint på serveringsfatet.

Annons

Med några enkla knep kan du underlätta skalningen avsevärt. Här är 5 snabba tips!

1. Koka med bakpulver

Bakpulver är en alkalisk substans som höjer äggens pH-värde och gör dem enklare att skala. Addera en tesked i vattnet och koka äggen som vanligt.

Gilla Allers på Facebook

Läs också: 8 superknep med bakpulver

Börja skala när äggen svalnat ordentligt. Du kan även tillsätta bakpulvret efter kokningen. Låt äggen dra i ett kallt vattenbad och häll över lite bakpulver. Vänta upp till fem minuter och skala därefter.

2. Skaka i ett glas vatten

Allt du behöver är ett dricksglas och lite vatten. Koka äggen tills de blivit hårdkokta och lägg dem ett i taget i vattenglaset.  Täck toppen av glaset med din hand och skaka så hårt du kan i ett par sekunder. Dra av skalet.

3. Skaka i en kastrull med vatten

En riktigt bra metod när du ska servera många ägg. Efter kokningen lägger du äggen i en kastrull (eller skål) med  kallt vatten. Använd ett lock för att göra det lite enklare. Skaka och skala under rinnande vatten.

4. Rulla mot en hård yta

Lätt som en plätt! Knacka de kokta äggen mot en hård yta efter att de svalnat. Rulla dem sedan fram och tillbaka tills skalet lossnat.

5. Undvik färska ägg

Riktigt färska ägg är absolut svårast att skala. I ett nyvärpt ägg är pH-värdet lägre med hinnor som klistrar sig fast vid skalet. Men efter ett par dagar tränger luft in i ägget som får hinnorna att separera och tjockna. Så låt gärna dina nyköpta ägg stå i kylen i en vecka innan det är dags att tillreda påskmaten!

Kom ihåg: Ägg har en hållbarhetstid på minst två månader om de förvaras i kylskåp. 

Text: Anaïs Gonzalez Cruz, ellematochvin.se
Bild: Shutterstock

Läs också

Så blir äggen superenkla att skala

koka ägg lätt att skalaLäs mer om:

Annons

Annons

Annons

 

 


Annons


Laddar...