Annons

5 enkla sätt att ge hunden en fin ålderdom

Precis som människor kan hundar bli lite skröpliga på ålderns höst. För att se till att din trofasta vän får en fin ålderdom, finns det flera tecken att vara uppmärksam på – och flera tips på hur du sköter om hunden på bästa sätt. Din kompis förtjänar det bästa!

Mejla
Dela (139)
Pinna

Att hunden kallas för människans bästa vän har sina orsaker – få djur är så tillgivna och trogna som våra fyrbenta vänner. Men också hundar blir gamla. Enligt Agria räknas en hund ha uppnått vuxen ålder när den är ungefär sex, sju år gammal. Efter ytterligare några år är hunden pensionär och då brukar också ålderdomens krämpor börja visa sig, även om det är individuellt när tecknen kommer.

Annons

Här finns fem tips från Agria och Svelands djurförsäkringar på hur du ger din hund en fin ålderdom:

1. Ge massage

Äldre hundar har en tendens att bli stela i lederna, och därmed mindre rörliga. Din trogna följeslagare på alla promenader orkar med andra ord inte lika mycket längre. Du kan underlätta för hunden genom att till exempel ge den massage med jämna mellanrum, eller köpa en tjockare bädd för den att ligga på.

Gilla Allers på Facebook

På Youtube finns mängder av instruktionsfilmer där du kan lära dig hur man masserar din hund. Till exempel den här:

2. Hitta på saker tillsammans

En äldre hund orkar inte röra på sig lika mycket som tidigare, och tiden för vilda lekar är nog förbi. Men det finns ändå många saker ni kan göra tillsammans! Till att börja med är det fortfarande viktigt för hunden att få komma ut och motionera varje dag. Flera korta promenader per dag brukar vara bättre än en lång.Varför inte en kort skogspromenad på mjukt underlag? Se till att din hund har ett bra hull och håller i gång muskelmassan, det bidrar till att hunden slipper få ont i lederna.

Aktivera din hund även när den blir gammal – då mår den bättre! Bild: IBL Bildbyrå

Aktivera din hund även när den blir gammal – då mår den bättre! Bild: IBL Bildbyrå

Ta gärna med din hund om du till exempel åker och besöker vänner, eller om du tar en tur med bilen. Sådana utflykter blir ett trevligt avbrott i vardagen för hunden, utan att den blir slutkörd. Du kan också låta hunden följa med till brevlådan när du hämtar posten eller när du slänger soporna.

3. Var sparsam med godsakerna

En fet hund är inte en välmående hund. Fetma förkortar hundens livslängd, och kan leda till problem med lederna. Så skäm gärna bort din hund med extra mycket god och ge den någon extra godbit då och då – men var uppmärksam på signalerna och se till att din hund inte lägger på sig för mycket.

Även om hunden tigger och gärna vill få ett smakprov från din tallrik gör du klokt i att se till så den inte får i sig för mycket. Bild: IBL Bildbyrå

Även om hunden tigger och gärna vill få ett smakprov från din tallrik gör du klokt i att se till så den inte får i sig för mycket. Bild: IBL Bildbyrå

Om din hund har blivit överviktig eller börjar bli stel i lederna, är simning en skonsam motionsform.

4. Borsta tänderna

Munhälsan hos gamla hundar är ofta dålig, vilket leder till problem med tänderna. Därför är det viktigt att ta hand om din älsklings tänder redan i tidig ålder, då är förutsättningarna för en bra munhälsa också senare i livet goda.

Se till att hålla din hunds tänder rena och friska. Bild: IBL Bildbyrå

Se till att hålla din hunds tänder rena och friska. Bild: IBL Bildbyrå

Det effektivaste sättet att hålla tänderna i bra skick är att borsta dem. Det finns speciella tandborstar och tandkrämer att använda, men det kan ta ett tag innan borstningen fungerar som den ska. Tänk också på att varje gång din hund äter något, frodas bakterierna i munnen så försök att undvika onödigt småätande. Däremot har tuggben en positiv effekt på munhygienen!

5. Möblera inte om

Många äldre hundar får problem med både syn och hörsel. Om din hund får gråskimrande ögon, kan det betyda att den drabbats av gråstarr.

Om du upptäcker eller misstänker att din hund fått problem med synen, gör du den en stor tjänst genom att inte möblera om och flytta omkring saker i hemmet. En hund som vet var allting finns, har också lättare att lokalisera sig även när synen försämras. Hjälp din hund genom att exempelvis ha den i koppel då ni befinner er i nya miljöer och ändra inte era gamla invanda promenadvägar.

Börjar din hund se dåligt? Gör den en tjänst och undvik att möblera om hemma. Bild: IBL Bildbyrå

Börjar din hund se dåligt? Gör den en tjänst och undvik att möblera om hemma. Bild: IBL Bildbyrå

Om din hund plötsligt börjar höra sämre, gäller det att hjälpa den genom att vara övertydlig med kroppsspråket och visa vad du vill att hunden ska göra. Bli inte arg om hunden inte omedelbart förstår vad du menar – tänk på att det här är nytt också för hunden!

Källor: Svelands djurförsäkringar, Agria, Aktiv djurvård


Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...