Annons

5 bevis för att ensambarn är härligare än alla andra

Kreativa, smarta, självsäkra - det finns många fördelar med att vara ensambarn. Här är fem bevis för att du som inte har syskon är härligare än alla andra.

Mejla
Dela (99)
Pinna

Bild: Shutterstock/IBL

Ensambarn: Kreativa, smarta och självsäkra

Det finns många fördomar om ensambarn och du har säkert hört flera av dem – personer utan syskon sägs vara bortskämda, egoistiska och ha svårt att samarbeta med andra människor. Som tur är säger forskningen annorlunda och i själva verket finns det inga studier alls som visar att ensambarn har sämre förutsättningar i livet. Tvärtom finns det faktiskt flera fördelar – bland annat är du smartare, mer kreativ och till och med lyckligare än de som har syskon.

Annons
Gilla Allers på Facebook

Här är fem anledningar till att sträcka lite extra mycket på ryggen nästa gång du berättar att du är ensambarn!

Du har högre IQ
Att dras in i dina föräldrars diskussioner redan från en tidig ålder lönar sig. Enligt en amerikansk studie på gymnasiestudenter hade ensambarn högre IQ än genomsnittet och deras kommunikationsförmåga fick särskilt högt betyg.

Du har bättre självförtroende
Saknar ensambarn självförtroende? Knappast! I samma studie som ovan upptäcktes det att ensambarn hade bättre självförtroende och trodde mer på sin förmåga än personerna som hade syskon. Egentligen inte så konstigt eftersom du slipper att bli retad av äldre syskon.

Du är mer kreativ
Flera studier har visat att ensambarn är mer kreativa än andra, och en kinesisk studie vid Southwest University i Chongqing visade att ensambarn har en större mängd så kallad grå substans i det område i hjärnan som brukar kopplas till kreativt tänkande. Mycket riktigt lyckades ensambarnen bättre i de kreativa testerna också. Det bevisar det du kanske alltid har misstänkt – att du har mer fantasi än dina vänner.

Du presterar bättre i skolan
Enligt en studie vid University of Texas gör du som ensambarn bättre ifrån dig i skolan och utbildar dig vidare i högre utsträckning än andra. Anledningen tros vara att ensambarn får mer uppmärksamhet och spenderar mer tid med sina föräldrar, vilket gör att du får bättre självförtroende och bättre betyg i skolan.

Du är lyckligare
Inte nog med att du är smartare, mer kreativ, har bättre självförtroende och presterar bättre i skolan – du är dessutom lyckligare än genomsnittet! I en studie vid The Institute for Social and Economic Research i Storbritannien hävdade ensambarnen att de var lyckligare än andra, just på grund av att de inte behövde tävla om föräldrarnas uppmärksamhet.

Artikeln publicerades först på ELLE.

 

Läs också: Din plats i syskonskaran avslöjar hur du är i ett förhållande

placering i syskonskaran relationer

Din plats i syskonskaran gör större skillnad för den du är i dina relationer än du tror!


Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...