Annons

5 anledningar till att du nyser – fast att du inte är förkyld

Att nysa när man inte är förkyld kan ofta kännas helt fantastiskt. Men har du någonsin tänkt på VARFÖR du nyser? Här har vi listat ett antal anledningar.

Mejla
Dela (23)
Pinna

Därför nyser du när du inte är förkyld

du nyser för att du fått in partiklar i näsan

När vi andas in partiklar reagerar näsan med en nysning. Bild: IBL Bildbyrå

1. Försvar

Kort sagt så nyser vi för att rensa ut näsan. När smuts, damm, rök eller pollen kommer innanför näsborrarna blir näsan irriterad eller kittlad. Då reagerar kroppen och försöker rensa näsan – genom en nysning. Detta är ett av kroppens första försvar mot bakterier. Så om det kittlar i näsan: nys på.

Annons
du nyser av solen pga en reflex

Det är vanligt förekommande att solljus leder till nysningar. Bild: IBL Bildbyrå

2. Solen

Om du går ut en kall vinterdag med strålande sol och din första instinkt är att nysa så är du inte ensam. Reaktionen att nysa i starkt solljus beräknas drabba en tredjedel av jordens befolkning och kallas ”solar sneeze reflex” på engelska, och ”fotisk ljusreflex” på svenska. Reflexen är ärftlig, men dess faktiska funktion är oklar.

Varför nyser du av vin?

Om du ofta nyser av vin kan det bero på histaminintolerans. Bild: IBL Bildbyrå

3. Vin

Har du någonsin upplevt att vinet får din näsa att täppas igen och du börjar nysa? Antagligen är du allergisk mot histamin. Ämnet förekommer i en hel del livsmedel, inte minst i vin, och studier på ämnet visade att åtta procent av invånare i norra Europa får en allergisk reaktion av alkoholen. Om du ofta nyser av vin kan det vara bra att veta att histamin är betydligt mer vanligt förekommande i rött än vitt vin.

choklad innehåller histaminer

Även choklad kan framkalla nysningar hos somliga. Bild: IBL Bildbyrå

4. Choklad

Precis som med vinet beror eventuella nysningar från choklad på histaminer. Dessa är mer förekommande i mörk choklad (70 % och uppåt). Som tur är behöver du dock inte oroa dig eftersom nysningar från choklad inte är farligt. Det enda du behöver göra är att ha en låda näsdukar redo nästa gång du öppnar en chokladask.

5. Sex

Forskare från Storbritannien har bevisat länken mellan nysningar och sex. Det handlar både om folk som nyser av orgasmer och de som nyser bara av sexuella tankar. Anledningarna är oklara, men en möjlighet är att de nervtrådar som styr nysning och orgasm är nära varandra och reagerar på varandras signaler.

etikett för nysning

När du behöver nysa, använd en servett, eller nys in i armhålan – aldrig i handen. Bild: IBL Bildbyrå

Att tänka på när du behöver nysa

Slutligen, tänk på att när du nyser så sprider du bakterier som kan leda till sjukdomar, så ha alltid bra nyshygien. Om du måste nysa, täck för både mun och näsa med en näsduk eller med insidan av armbågen.

Källor: Healthline.com, Land.se, ABC News, Journal of the Royal Society of Medicine

Missa inte

Anledningen: Därför ska du aldrig kväva dina nysningar!


Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...