Annons

Annons

Därför ska du äta (ännu) fler semlor

Älskar du semlor, men får dåligt samvete när du ätit en? Vi kan trösta dig med att det faktiskt finns ganska många fördelar med att äta de gräddfyllda bullarna. 

Mejla Skriv ut
Dela (2.87k)

semlor

 1. Grädde. Grädden i semlan innehåller vitamin A, som är viktig för vår syn, hud och slemhinnor, ja för hela immunförsvaret.
 2. Fler vitaminer. I vispgrädden finns även vitamin B12 som kan motverka depression och nedstämdhet, samt vitamin K som är bra för blodet och ger starka, friska ben.
  RECEPT: Semlor på klassiskt vis
 3. Fikapaus. Ta en semlepaus med kolleger och vänner. Social samvaro stärker vår hälsa och kan, enligt forskare på Karolinska Institutet, även skydda mot exempelvis depression och Alzheimers sjukdom.
  Annons

  Fikastunden på jobbet ger också gladare kolleger och bättre effektivitet, enligt en annan studie.

 4. Mandelmassa. Visst, mandelmassa innehåller mycket socker, men också sötmandel, som är en liten nyttobomb. Mandel har ett högt innehåll av E-vitamin, som håller huden frisk och fin samt skyddar våra vävnader.
  RECEPT: Minisemlor med 3 olika fyllningar
 5. Lyckokänslor. Mmm, så gott det är med semla! När vi äter socker stimuleras hjärnans belöningssystem. Det ger en tillfällig kick och vi känner oss glada och nöjda. Hjärnan behöver belöningar för att förhindra stress och ångest, enligt bland andra professor Charlotte Erlanson-Albertsson, som forskar i cell- och molekylärbiologi vid Lunds Universitet. Och en belöning kan ju ibland bestå av… en semla?!
  RECEPT: Semmeltårta

Text: Anna Karin Ericson
Bild: Ralph MånssonLäs mer om:

Annons

Annons

Annons

 

 


Annons


Laddar...