Annons

Annons

4 sjukdomar som liknar depression – men inte är det

Symtomen på depression är många och varierande, men det behöver inte alltid innebära att det är just en depression som ligger bakom dem. Här är fyra sjukdomar som kan vara boven bakom samma symtom.

Mejla
Dela (48)
Pinna

Psykisk ohälsa kan vara svårt att diagnostisera till skillnad från sjukdomar som går att fastställa med ett enkelt blodprov. Depression diagnostiseras utifrån självupplevda symtom som är många och varierande. Den som lider av depression måste själv identifiera och yttra symtomen för att få en riktig diagnos.

Annons

Därför kan personer som lider av någon annan sjukdom än vad de tror ibland få fel diagnos, vilket leder till att man inte har rätt verktyg för att ta sig an problemet och motarbeta det. Majoriteten får rätt diagnos och stöd, men det finns personer som får fel diagnos och som trots medicinering inte blir bättre från depressionen eftersom att det är något annat som ligger bakom symtomen.

Gilla Allers på Facebook

Här följer fyra tillstånd som enligt Psychology Today är vanliga att misstolkas som depression:

1. Bipolär sjukdom

En person som lever med bipolär sjukdom upplever höga toppar och djupa dalar. När personen går igenom de låga perioderna liknar symtomen de som upplevs vid en depression.

Läs också: Hästarna räddade mig från ångesten

Topparna å sin sida kan kännas så bra att en person som har bipolär sjukdom inte inser att även det är ett symtom och istället endast söker hjälp då det känns jobbigt i tron om att det rör sig om depression. Att identifiera rätt sjukdom är viktigt för att få rätt medicinering och åtgärder och slippa en lång väntetid på en diagnos och förbättring.

2. Diabetes

Diabets typ 2 utvecklas ofta i vuxen ålder och utan att man märker det. Symtom som viktnedgång, trötthet och irritation kan dessutom alla kopplas till depression, vilket gör att många kan misstolka sjukdomen de lider av. Diabetesrelaterad känslomässig stress liknar även symtomen vid depression.

Läs också: Köttätare löper dubbelt så stor risk för diabetes

En studie från 2014 kunde se att människor som fick hjälp mot diabetes och som led av depression även fick färre depressionssymtom, vilket kan tyda på att symtomen inte berodde på depression utan på stress från att leva med den kroniska sjukdomen.

3. Kroniskt trötthetssyndrom

Kroniskt trötthetssyndrom är precis som det låter en sjukdom där personen ofta känner sig extremt trötta och utmattade. Personer som lider av sjukdomen kan ha svårt att koncentrera sig och kan uppleva problem med att sova samt ha smärtor i musklerna. Symtomen liknar de som uppstår vid depression, vilket innebär att personer som egentligen lider av kroniskt trötthetssyndrom kan få en felaktig diagnos.

Läs också: Forskare: Morgontrötta personer är smartare än genomsnittet

Det finns dock en skillnad som kan ge en fingervisning om vilken sjukdom det egentligen rör sig om, enligt Psychology Today. Personer som lider av kroniskt trötthetssyndrom kan nämligen fortfarande vara intresserade av att göra saker de gillar trots deras trötthet, medan deprimerade personer tappar lusten helt för exempelvis tidigare hobbyer.

4. Hypotyreos

Hypotyreos är en sjukdom som beror på att sköldkörteln producerar för lite hormoner och ämnesomsättningen blir då kliniskt låg, vilket drabbar flera av kroppens funktioner. Personer som lider av sjukdomen kan uppleva liknande symtom som deprimerade personer, däribland trötthet, nedstämdhet och dålig koncentrationsförmåga.

Läs också: Linda diagnosticerades med depression – hade problem med sköldkörteln

Runt 20 miljoner amerikaner uppskattas ha någon form av sköldkörtelsjukdom, men uppemot 60 procent är omedvetna om det. Hypotyreos kan till skillnad från psykiska sjukdomar fastställas med ett blodprov.

Text: Nanna von Knorring, mabra.com
Bild: Shutterstock

Läs också

7 tidiga varningssignaler på depression som du ska ta på allvar!

depression symptom

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...