Annons

Annons


Allers-Tradgard-logga4 julblommor du inte ska slänga

Nej, nej, riktigt HELA julen ska du inte slänga ut. Så här får du glädje av 4 av våra vanligaste julblommor hela året.


5 stjärnklara tips för julstjärnor!

Julstjärna

Efter jul förvandlas julstjärnan till en grön och frodig krukväxt om du tar hand om den väl. Ställ ljust och varmt, cirka 20°. Vattna först när jorden är nästan torr, helst med ljummet vatten och en svag dos näring. Kul att testa! Några veckor innan nästa jul ställer du plantan mörkt minst 12 timmar per dygn, då kan de färgrika högbladen komma tillbaka.

Annons

Amaryllis

Amaryllis

Skär av fröhus direkt och stjälkar när de vissnat ner. Sköt din amaryllis som en krukväxt med vatten och näring. Ställ gärna utomhus under sommaren, vindskyddat och i halvskugga. I september slutar du vattna och håller löken torr och gärna på en mörk plats, vid 12–20°. Efter ett par månader kan du plantera i ny jord och börja vattna. Den hinner inte blomma till jul men du har något att se fram emot i januari!

Fint med hyacinter

Hyacint

På senare år har hyacinten blivit allt populärare som vårblomma i rabatten. Det kan alltså vara värt besväret att ta vara på dina utblommade hyacinter. Efter blomningen klipper du av blomstängeln. Ställ lökarna med sina gröna blad på lite jord i exempelvis en låg kruka, gärna flera tillsammans. Sköt dem med lite vatten och näring, men bara tills bladen börjar vissna ner. Därefter ska lökarna vila. Förvara torrt och svalt fram till våren, plantera då ut i rabatt eller kruka. Räkna inte med blomning första året, men den som väntar på något gott…

novemberkaktus

Julkaktus (även novemberkaktus)

Efter nyår, när plantan blommat färdigt, behöver den vila några veckor. Ställ den så ljust som möjligt och gärna lite svalare. Minska vattningen rejält, men sluta inte helt. När nya leder börjar växa ut, öka vattningen och ge näring igen. Trivs ute sommartid. För att stimulera ny knoppsättning bör plantan vila svalt och vattnas sparsamt tills knopparna visar sig.

Text: Marie Kasimir
Bild: Fredrik Ödman och ShutterstockLäs mer om:

Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...