Annons

4 knep: Gör mässing som ny igen – med saker du har hemma!

Att rengöra mässing behöver varken vara svårt eller förknippat med onödigt dyra rengöringsprodukter. Här är fyra enkla sätt att få ett helt perfekt resultat av ytbehandlingen!

Mejla
Dela (222)
Pinna

Att inreda med mässing är både snyggt och klassiskt och det är inte för inte som den gula metallen förr kallades för ”fattigmansguld”. Snygga detaljer i mässing som krukor, ljusstakar och tavelramar skiner upp vilket rum som helst.

Annons

Mässing är dessutom riktigt enkelt att kombinera med i princip vilken färg som helst! Det som är lite tråkigt är bara att den kan bli lite glåmig efter ett tag och att rengöra den med vanligt rengöringsmedel inte är att rekommendera.

Men misströsta inte om dina mässingsfavoriter har börjat se lite trötta ut. Allt du behöver för att få den att se ut som ny igen finns redan i ditt kök. Så här enkelt är det!

Rengöring av mässing – så gör du

En grundregel för att rengöra mässing är att använda mjuka och torra trasor. Materialet är förvisso tåligt, men också repkänsligt. Undvik därför också alla former av rengöringsmedel med slipeffekt och testa något av de här miljövänliga och skonsamma alternativen istället.

1. Helt vanligt vatten

Det här är helt perfekt för till exempel mässingsljusstakar som har fått fula beläggningar och stearinfläckar. Du koker helt enkelt upp vatten i en kastrull och tar den till sidan. Doppa därefter ljusstakarna i vattnet och torka rent med en mjuk och torr trasa.

2. Ketchup

Klicka ut en droppe ketchup på en mjuk trasa och gnugga på mässingsytan. Du kommer bli förvånad över hur snabbt resultatet syns! När du är nöjd avlägsnar du rester och eftertorkar med en torr trasa.

3. Citron och salt

Dela en citron i två delar och tryck ut juicen på en mjuk svamp. Strö därefter på lite salt. Gnugga mässingsytan försiktigt och skölj därefter av ditt mässingsföremål innan du torkar med en torr trasa.

4. Vinäger-baserad pasta

Lös upp en halv tesked salt i cirka 1 dl vinäger. Fyll därefter på med helt vanligt vetemjöl tills vätskan går över i en konsistens som är ungefär lika tjock som tandkräm. Gnugga mässingsföremålet med blandningen och låt verka i ungefär tio minuter innan du sköljer av och torkar med en mjuk och torr trasa.

ANNONS

Fynda fina inredningsdetaljer i mässing i vår shop

Låga priser – snabba leveranser – fri retur


Mässingslampett
Underbar mässingslampett i en vacker modell. Ljuvlig att hänga på väggen och ger ett fantastiskt sken och mysig känsla till ditt hem – perfekt för vinterns mörka kvällar. Lampetten är gjord i solid hamrad mässing och kommer från det svenska märket Miccis House.

Gå till shoppen

Bud to Rose armband
Armband från svenska märket Bud to Rose. Det stela armbandet är gjort i mässing med en vacker grågrön sten, Labradorite, som också är armbandets lås. Stenen labradorit har en lugnande effekt.

Gå till shoppen

Ljuslyktor i mässing, 2-pack
Att tända lyktor är härligt – året om! På hösten/vintern inomhus och på våren/sommaren utomhus. Dessa ljuslyktor är i ren mässing, ett fantastiskt material. Den stora ljuslyktan är 20 cm hög och har en diameter på 12 cm. Den lilla är 15 cm hög och har en diameter på 10 cm. De båda ljuslyktorna kan också staplas i varandra.

Gå till shoppen

Mässingskruka- ljuslykta Krona
Denna underbart söta krona fungerar lika bra som ljuslykta och som kruka och förgyller vilket dukat bord eller fönsterbräde som helst. Perfekt för hyacinterna och ljusen i jul! Den är gjord helt i solid mässing och kommer från det svenska märket Miccis House.

Gå till shoppen

ANNONS

Fynda trädgårdsprylar direkt från oss

Låga priser – snabba leveranser – fri retur


Amaryllis Sweet Nymph
Letar du efter en amaryllis med det lilla extra till julen - då måste du bara köpa denna! Sweet Nymph är en ljuvlig amaryllis med fyllda blommor i rosa med tydlig mörkrosa ådring och ljusare kanter. Detta är en kortare sort, så man behöver inte oroa sig över knäckta stjälkar då den blir ca 30-40 cm hög. Den får normalt 2-3 blomstänger som avlöser varandra under en blomtid på 6-10 veckor. Sweet Nymph utvecklades av Ton Peter van Nieuwkerk, som är en mästare på att förädla fyllda amaryllisar.

Gå till shoppen

Mässingskruka
Tidlös kruka i solid mässing från det svenska märket Miccis House. Denna glödande vackra kruka tillför värme i inredningen och är både en tidlös klassiker och en modern och dekorativ mässingdetalj för hemmet.

Gå till shoppen

Kombimatare frö Wildlife Garden
Kombimatare Frö från Wildlife Garden är en hängande fröautomat i klassisk design. Häng upp den i närmaste träd, på balkongen eller i en krok nära fönstret vid uteplatsen så att du kan njuta av fågellivet! Det enda som behövs är den medföljande vajern. Sittbyglar för fåglar i två olika storlekar medföljer. Med de små sittbyglarna kan småfåglar som finkar och mesar slå sig ner, och med de större kan även trastar äta. En hängande fågelmatare är svårare för objudna gäster som möss, råttor och större fåglar att komma åt. Kombimataren kommer med en insats i plast som gör att den kan användas för matning med fågelfrön av olika slag, men det går även bra att fylla med äpplen och talgbollar om insatsen tas ur.

Gå till shoppen

Trädgårdsset dyna och redskap
Trädgårdsset i fräscht grönt bestående av en knädyna, en trädgårdsspade och ett par trädgårdshandskar. Knädynan är perfekt att vila knäna på när du ska rensa ogräs. Hela setet kan praktiskt hängas upp på en krok och tar därmed också liten plats vid förvaring.

Gå till shoppen

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...