Annons

Efter lagändringen: Så mycket färre påsar säljer kedjorna

Det har bara gått tre månader sedan den nya lagändringen trädde i kraft, men redan nu kan butikerna se en dramatisk minskning av plastpåsar.

Mejla
Dela (0)
Pinna

Kedjorna har sålt 2,5 miljoner färre påsar än innan lagändringen

Den 1 juni i år började flera stora kedjor ta betalt för sina plastpåsar i butikerna. Detta efter direktiv från EU som krävt att förbrukningen av plast minskar.

Annons

Butiker som tillhandahåller plastpåsar är också skyldiga att informera om dess påverkan på miljön.

Kunder på bland annat Lindex, Kappahl och H&M erbjuds i stället att köpa kassar för mellan 1-3 kronor, där överskottet från försäljningen ska gå till ”ändamål som driver hållbar utveckling”.

Läs även: Därför rasar folk över den nya kostnaden på platspåsar

Tillsammans med Naturskyddsföreningen ingick kedjorna MQ, Joy och Apoteket Hjärtat ett liknande samarbete – och redan nu börjar man se en dramatisk minskning.

Gilla Allers på Facebook

Naturskyddsföreningen rapporterar att försäljningen av plastpåsar hos dessa tre kedjorna minskat med 40, 50 respektive 60 procent på bara tre månader. Det motsvarar 2,5 miljoner färre plastkassar. MQ rapporterar en minskning på 400 000 plastpåsar, JOY har sålt 100 000 färre och Apoteket Hjärtat har sålt 2 miljoner färre plastpåsar.

– Initativet har överlag blivit otroligt väl bemött av våra kunder. På de här första månaderna har det visat sig att det är många fler än vi anade som är beredda att avstå från en påse, över 40 procent, vilket är det dubbla utifrån vad vi från början hade väntat oss, säger Cecilia de Pedro, miljöchef på Apotek Hjärtat, enligt ett pressmeddelande.

Lindex är en annan butik som också kan presentera positiva siffror efter lagändringen. Där valde endast 30 procent av kunderna att köpa en påse – redan efter en månad.

Fynda i vår butik: Bubbelvasen alla snackar om!


Den runda och generösa vasen finns snart i alla hem! Vasen är jättefin i sig själv, men också lätt att sätta blommorna i då den har en bra form.

Läs även: 4 bovar i garderoben som förstör miljön 

Av: Anaïs González Cruz

Bild: IBL

Artikeln publicerades först på ELLE.

 

Missa inte: Småbarnsmamman Gunhild skulle panta burkar – blev miljonär

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...