Annons

Annons


Allers-Tradgard-loggaChelsea Flower Show 2011

Mejla
Dela (0)
Pinna

Chelsea2011_1

Ett nio meter högt torn av ätbara växter: timjan, oregano, dill, tomater. Till vänster ett gigantiskt insektshotell.

Här är en liten del av 2011 års upplaga av världens största trädgårdsutställning.
Det är lika häftigt varje år att få vara på plats där världens trädgårdselit samlas. Men inte alltid lika lätt att hitta tydliga trender. Trädgårdsvärlden rör sig långsammare än modevärlden (tack och lov) och trender har en tendens att hålla i sig länge.
I år präglas nästan allt av det vilda, naturliga och miljövänliga sättet att tänka trädgård. Det är regnvattenåtervinning, insektshotell, ny användning av gamla containrar och fläktar (som blir kontor och vindkraftverk) och planteringar av ängskaraktär. För att inte tala om gröna väggar och tak – gärna av ätbara växter!

Annons
Gilla Allers på Facebook
Chelsea2011_2

Absolut mest spektakulärt är den ”flygande” trädgården. En kran lyfter en del av trädgården – det är nästan som på ett nöjesfält – och de få som kan åka med (inga besökare, bara pressfolk) kan se den övriga trädgården uppifrån. Trädgårdsdesigern till vänster med en tv-reporter medan trädgården är på väg upp inför tv-kamerorna…

Chelsea2011_3

…och här är den. ”En gimmick och bara ett försök till uppmärksamhet” kritiserar en del – tja, det händer något nytt i alla fall, menar andra.

Chelsesa2011_4

Pyssel i tidiga morgontimmen i en liten japansk trädgård. Minst tio personer låg på alla fyra och kammade mossan (såg det ut som) och lade löven på lönnarna rätt.

Chelsea2011_5

En skeppscontainer förvandlat till ett litet kontor med växttak. Hela trädgården är miljövänlig och insektssnäll.

Chelsea2011_7

Vilka färger gäller? En engelsk trädgårdstidning tippade på blått, men mest är det rosa i en dämpad ton. Smutsrosa låter inte fint, men det fanns kombinationer i rosa som var ljuvliga.

 

Chelsea2011_9

Och spännande paviljonger, eller liknande, fanns i nästan varje trädgård. Den här har inspirerats av bladens nerver och struktur.

Chelsea2011_10

Slutligen: En köksträdgård man aldrig sett maken till. Underbara odlingslådor i flätad pil med en mix av grönsaker och blommor, stora maffiga fikonträd, klättertorn och odlings”klockor” i metall – och längst bort en upphöjd sittplats. Här fanns så mycket att det var omöjligt att ta in.

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...