Annons

Annons


Allers-Tradgard-loggaChelsea Flower Show 2009: Storslagna idéer

Mejla
Dela (0)
Pinna

Det är lätt att drunkna på Chelsea Flower Show. Mängden trädgårdar, växter, idéer och prylar är ofattbar.
De stora Show Gardens, som kostat många tiotusentals pund att bygga upp – de är sponsrade av storföretag eller organisationer – är spännande skapelser ofta med en intressant historia bakom. Följ med i bildvisningen här!

Annons
Chelsea2009a

Perfume Garden. En levande parfymfabrik som anknyter 400 år tillbaka i tiden då en parfym till Elizabeth I skulle tas fram. Alla växterna är ingredienser som används i parfymtillverkning. Alla blommar tyvärr inte just nu – men hinner de slå ut medan utställningen pågår blir det fantastiskt.

chelsea2009b

The Key. Egentligen ett socialt projekt där de 10 000 växterna drivits upp av hemlösa och personer som sitter i fängelse – något som berikat livet för dem. Allt är återanvänt material och kommer att användas igen till annat efter utställningen. Nycklarna som ligger på gången får i det här sammanhanget många symboler.

chelsea2009c

The Cancer Research Garden. Trädgården finns här för att uppmärksamma cancerforskningen i England. Designern har viljat skapa en rörelse där den stora vita runda skulpturen längst bort ska uppfattas som om den landat i en reflekterande pool som ger mjuka vågrörelser ut i trädgården.

chelsea2009d

The Marshalls Living Street. Påfallande många trädgårdsidéer gäller entréer, hur det ser ut där vi bor. Här har en hel radhusgata med fyra ingångar byggts upp för att visa ett modernt storstadsboende. Enheltligt är det glesa staketet, sedan skiljer sig entrérna åt. Val av växter har skett med tanke på en bättre allmänmiljö.

chelsea2009e

The modern Rock Garden. En etageträdgård i stram japansk elegans. Rent, enkelt, modernt i många nivåer där översta delen är avsedd för umgänge och vila.

chelsea2009f

Paradise in Plasticine. Den absoluta motsatsen till allt på utställningen – en hel trädgård i modellera! Och faktiskt en stor publikdragare. Nu är ju en av designerna också en kändis: James May, som leder engelska motorprogrammet Top Gear. Arbetet med leran har såväl barn som pensionärer och konstnärer utfört.

chelsea2009g

The Canary Islands Spa Garden. Direkt från Kanarieöarna kommer växter och inspiration till den här estetiska upplevelsen. Vulkaniskt svart och mycket vatten.

chelsea2009h

The Lauren-Perrier Garden. Det är är väldigt arkitektoniskt med raka linjer och boxar: buxbomhäckar o avenbokallé är tuktade element där den vilda naturen ändå har tagit sig in med vajande gräs och blommor i djupt purpur och blått. Pioner, salvia, iris och stjärnflocka. Den blomsterkombinationen (se bilden här under också) kan ha varit Chelsea Flower Shows allra snyggaste!

chelsea2009i

 

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...