Annons


Allers-Tradgard-logga14 krukväxter som kan skada katten

De må vara fina att se på, men flera av våra vanligaste krukväxter kan göra din katt riktigt, riktigt sjuk – och vissa är så giftiga att det kan sluta med döden.

Mejla
Dela (282)
Pinna

Katter gillar att tugga på gräs, vilket hjälper dem med matspjälkningen. Men dessvärre tycker de även om att tugga på våra krukväxter (och att välta dem, men det är en annan historia). Särskilt farliga är liljeväxter, vars växtsafter kan anstränga kattens njurar så kraftigt att de slutar fungera, vilket i värsta fall kan sluta med döden.

Men det finns fler växter att se upp med – här är 14 av dem:

1. Aloe vera

Annons
Gilla Allers på Facebook

aloe-vera


2. Amaryllis

amaryllis


3. Liljeväxter

liljevaxt


4. Julros

julros


5. Oleander

oleander

6. Änglatrumpet

anglatrumpet


7. Hyacint

hyacint


8. Kottepalm

kottepalm
9. Azalea

azalea

10. Hortensia

hortensia

11. Korallbär

korallbar
12. Vit kalla

vit-kalla


13. Cyklamen

cyklamen

14.

Även flitiga lisa, fredskalla, gullranka, prickblad, rosenkalla, tidlösa och tulpanknoppar kan vara skadliga för katter. Hela listan på julblommor finns här.

 

Vanliga tecken på förgiftning är att katten dreglar, kräks, blir utmattad eller får diarré. Du bör då kontakta en veterinär. I vissa fall är endast vissa delar av växten farlig, men den som vill vara på den säkra sidan gör bäst i att välja bort blommorna i den här artikeln.
Om du misstänker att din katt tuggat på en liljeväxt är det extra viktigt att snabbt kontakta en veterinär då liljeväxter kan ge bestående njurskador.

 

Text: Mats Bax
Bild: Shutterstock
Källa: Agria djurförsäkring

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...