Annons

Annons


Allers-Tradgard-logga13 tips för att få gräsmattan i toppform

Sola, slappa, spela kubb och slå kullerbyttor. Gräsmattan är trädgårdens gröna golv och ska tåla en hel del. Här får du skötseltipsen som håller den i fin form hela sommaren!


En välskött gräsmatta drar blickarna till sig.

13 skötseltips 
i sommartid!

Klipp inte för kort, då kan du skada gräsets tillväxtzon.

Klippning

• Klipp gräset ofta, gärna ett par gånger i veckan. Särskilt i början av sommaren då tillväxten är som starkast. Klippningen stimulerar gräsets växtkraft på bekostnad av ogräs och mossa. Ogräset hindras även från att sprida frön. Vill du ha en riktigt tät gräsmatta kan du klippa ännu oftare.
• Rätt klipphöjd är viktigt. Klipp inte mer än 1/3 av gräsets höjd, annars riskerar du att klippa av gräsets tillväxtzon. Vill du ha en riktigt kortklippt gräsmatta klip per du ner den i etapper. Samma sak om gräset blivit långt. Undvik att klippa det kort med en gång, klipp i stället ner det i omgångar. Blir det gult efter klippning har du klippt 
det för kort.
• Växla riktning mellan gångerna när du klipper. Genom att klippa gräset i olika riktningar sprider det sig ännu mer.

Ogräsbekämpning

• Använd ett maskrosjärn eller en ogräsupptagare för att plocka maskrosor och andra växter med pålrot, till exempel vissa tistlar.

Annons

Vattna noga när du stödsår gräs. Fröna tål inte att torka ut.

Vattning

• Normalt behöver gräsmattan inte vattnas. Att en gräsmatta gulnar när sommaren är torr är helt normalt. Så snart det regnar blir den snabbt grön igen. En etablerad gräsmatta klarar de här svängningarna utan att ta skada.
• Är du trots det angelägen om att gräsmattan ska vara grön, kanske till ett speciellt tillfälle då trädgården ska visa sig från sin bästa sida, kan du behöva vattna. Använd gärna vattenspridare och vattna tidigt på morgonen eller sent på kvällen för att undvika att vattnet avdunstar.
• När du vattnar bör du göra det rejält så att vattnet når ner till röt ter-
na. Att skvätta lite och ofta gör att rötterna söker sig uppåt.

Ju mer du gödslar, desto oftare måste du klippa.

 Gödsling

• Även om du gödslat gräset i våras behöver det en extra omgång tidigt på sommaren och kanske ytterligare en giva 6–7 veckor senare. Men gödsla bara om det behövs. En grön gräsmatta som växer bra behöver inte extra näring.
• Använd gräsmattegödsel och sprid ut det tunt och jämnt, bäst resultat får du med en gödselspridare. Följ anvisningarna på förpackningen.
• Låter du gräsklippet ligga kvar be -
höver du kanske inte gödsla över huvud taget.

Samla upp 
eller inte?

Låter du gräsklippet ligga kvar återför du näringen till gräsmattan, vilket gynnar mikrolivet. Samlar du upp gräset med en uppsamlare måste du tillföra mer näring men kan minska risken för mossa, mögel och spridning av ogräsfrön.

Fler tips

Kantklipp. Att kantklippa gräs-
mattan är ett rent nöje. Effekten 
är omedelbar – det blir snyggt 
på direkten!
Flytta på möblerna. Ställ inte ute-
möblerna på exakt samma ställe år efter år. Gräset skuggas och mos-
san tar över. När platsen får sol, och kanske med lite stödsådd, får gräset en chans att komma igen.
Kala fläckar. Stödså gräsfrön och vattna ofta. Fröna bör inte torka ut helt. Samma sak kan du göra om du har problem med mycket mossa.

Text: Marie Kasimir
Bild: Shutterstock, IBL

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...