Annons

Annons

11 varningstecken på att er vänskap blivit dålig

Är du osäker på om din vän verkligen är en äkta vän? Om du mår dåligt efter att ni träffas är det dags att se över er relation. Här är 11 varningssignaler att hålla koll på.


Att göra slut med någon är ett svårt och stort beslut som förändrar ens liv. Det behöver inte bara handla om en partner, utan kan likaväl vara en gammal vän. Ofta kan det vara svårt att veta om det verkligen gått så långt att det är dags att klippa banden eller om det rör sig om en svacka och ni bara behöver prata ut eller ta en liten paus.

Annons

Är du och din väninna lika bra vänner som ni en gång var eller tar er relation mer på krafterna än den ger tillbaka? Bild: IBL

En del varningstecken talar dock tydligt för sig själva. En vän ska nämligen få en att må bra och vara glad, inte dra ner självförtroendet eller påverka humöret negativt. Trots att ett uppbrott kan orsaka tårar och ett brustet hjärta så är det i längden mindre smärtsamt än en ohälsosam vänskapsrelation.

11 tecken på att er vänskapsrelation blivit dålig

1. Er vänskap är ensidig

Det är bara du som hör av dig, vill träffas och är nyfiken på vad som händer i din kompis liv, medan din vän konstant ursäktar sig med stress, jobb och vardagsbestyr. Vill man träffas och höra av sig så gör man det, oavsett hur stressigt livet är.

2. Ni är konstant avundsjuka

Er vänskap präglas av avundsjuka istället för glädje. Livet och er vänskap är en konstant tävling mellan er och ni kan aldrig glädjas för den andras lycka.

Läs också: 10 dåliga vanor som får dig att se äldre ut än vad du är!

3. Din vän drar ner ditt humör

Det är naturligt att känna sig ledsen om en vän går igenom något svårt, men om din vän är konstant negativt inställd, sur över små saker och drar ner ditt humör med sin attityd är det inte hälsosamt för någondera av er.

4. Du kan inte vara dig själv

Om du känner dig obekväm med att vara dig själv eller känner dig kontrollerad, begränsad eller till och med manipulerad av din vän är det dags att gå skilda vägar. Det samma gäller om du inte gillar hur du beter dig när du är med din vän för att du påverkas negativt av dennes beteende och attityd.

Läs också: Forskare: Därför har äldre mammor gladare barn

5. Du blir konstant dömd

Visst är det bra att ha en utomstående som kan säga saker rakt och ärligt, även om det ibland kan göra ont, men om du alltid blir dömd och nervärderad rör det sig om något helt annat än genuina råd från en vän.

6. Din vän bryr sig bara om sig själv

När ni träffas kretsar allt kring vad din vän har gjort eller planerar göra. Du får aldrig några frågor om ditt liv, dina tankar eller åsikter och när du berättar något om dig själv är din vän likgiltig och frånvarande.

Läs också: 16 varningstecken på att du lever i en ohälsosam relation

7. Er relation är mer negativ än positiv

Alla relationer går upp och ner, men om er relation under en lång tid ger dig en överhängande negativ känsla är det dags att se över om din vän verkligen är just en vän.

8. Din vän bidrar inte med något positivt i ditt liv

Vi har inte vänner för att tjäna på dem, men alla våra vänner ska på något sätt bidra till vårt liv. Oavsett om det är genom att ha bra humor, vara bra på att lyssna eller att hon älskar samma utställningar som du. Kan du inte komma på en enda positiv egenskap är det dags att göra slut.

9. Du är utmattad efter att ni umgåtts

När ni har umgåtts är du utmattad, men inte för att ni skrattat så mycket eller gjort så många roliga grejer, utan helt enkelt för att du är mentalt slutkörd efter träffen och dränerad på all energi.

Läs också: 6 tips för att slippa energitjuvar i ditt liv

10. Du måste förbereda dig själv inför att ni ska umgås

När ni bestämt träff måste du förbereda dig mentalt inför mötet och du tar några djupa andetag vid tanken på träffen. Att träffa vänner ska inte kännas jobbigt, utan kul och avslappnande.

11. Ditt självförtroende påverkas negativt

Vi ska känna oss glada och peppade av våra vänner. Om ditt självförtroende dras ner i botten när du umgås med din vän är det dags att gå skilda vägar i livet.

Text: Nanna von Knorring, mabra.com
Inspiration: Huffington Post, Lifehack, Buzzfeed 

Läs också

Så hanterar du en energitjuv

 Läs mer om:

Annons

Annons

Annons

 

 


Annons


Laddar...