Annons

Annons


Allers-Tradgard-logga10 vackra, bra rosor! Kandidater till Årets Ros

De har allt man kan kräva av en ros: vacker, härdig och fint blommande. Här är kandidaterna till Årets Ros 2015.


Nu har projektgruppen Rosens dag valt ut tio rosor som var och en uppfyller de kriterier en superbra ros ska ha. Rosen ska vara vacker, härdig och fint blommande. Med andra ord är det här perfekta tips på riktigt bra rosor!
Vilken av dem som tar hem guldet 2015, och blir Årets Ros, offentliggörs på Rosens dag, den 2 juli.

Annons
ros Allotria

ALLOTRIA

ALLOTRIA
Floribundaros från 1958. Den lysande orangeröda blomfärgen är uppskattad av en del men tilltalar inte alla. Härdig ända till zon 5. Lämpar sig bra för massplantering i offentliga miljöer.

Gilla Allers på Facebook
ros Bonica-climbing

BONICA climbing

BONICA climbing
En klättrande variant av den låga BONICA, som har blivit populär i Norden och norra Europa på grund av sin härdighet. Kan bli över 2 m hög. I allt övrigt är den identisk med sin mor. Härdig till zon 4–5.

Constance Spry Austin

Väldoftande CONSTANCE SPRY finns med på årets heta lista.

CONSTANCE SPRY
David Austins första ros från 1961 är fortfarande populär trots att den är engångsblommande. Det är främst de stora, utsökt vackra och doftande blommornas förtjänst. Kan odlas både som busk- och klätterros. Härdig till zon 4.

ros Duchesse-de-Montebello

‘Duchesse de Montebello’

’Duchesse de Montebello’
En gammal gallica från 1825 som fortfarande hör till de mest populära gammaldags rosorna. De ljusrosa, starkt doftande blommorna är mycket vackra. Blommar en gång men i flera veckor. Frisk och härdig till zon 5.

ros Eddies-Jewel

’Eddie’s Jewel’

’Eddie’s Jewel’
En hög buskros som blir ca 2 m hög. ’Eddie’s Jewel’ från Kanada 1962, är en korsning mellan Rosa moyesii och en röd floribundaros. De stora, klarröda blommorna täcker grenarna i ett par veckor. Stora, mycket dekorativa nypon bildas på hösten. Frisk och härdig till zon 5.

ros Frankfurt

‘Frankfurt’

’Frankfurt’
En gammal, odlingsvärd ros, speciellt för kallare trakter, t o m zon 7. Blir en 2 m hög buske i låga zoner. I höga zoner ca 1 m. Blommar rikligt i ett par veckors tid. Vackra nypon blidas under hösten.

ros Ghislaine-de-Féligonde

’Ghislaine de Féligonde’

’Ghislaine de Féligonde’
En myskroshybrid från Frankrike 1916. Den har blivit mycket populär hos oss då den är relativt härdig, till zon 4. I varma delar av landet den kan den användas som klätterros. Blomningen är kontinuerlig och mycket riklig.

ros Martin-Frobisher

’Martin Frobisher’

’Martin Frobisher’

Kanadensisk ros som har blivit uppskattad för sin härdighet, rika blomning och remontering. Busken kan nå en höjd av 2 m. ’Martin Frobisher’ är anspråkslös, frisk och lättodlad. Härdig till zon 5.

rosMme-A-Meilland-Peace

Mme A. Meilland’ (’Peace’)

’Mme A. Meilland’ (’Peace’)
En av världens mest berömda och odlade rosor som gått under namnet ‘Peace’ då den introducerades under Andra världskriget och fick det inofficiella namnet i samband med freden 1945. En vacker tehybrid som är ovanligt härdig, upp till zon 5.

rosWILD-EDRIC-HVB

WILD EDRIC

WILD EDRIC

Den här rosen är en av Austins få rugosahybrider och kanske den bästa. En mycket frisk ros som blommar rikligt från mitten av juni till långt in på hösten. Blommorna är stora, doftande och vackert formade. Härdig till åtminstone zon 5 (6).

Foto: Helena Verghese Borg och Lars-Åke Gustavsson

Fler bra rosor: Lättskötta sorter som svarar mot dina önskemål!
Inte bara blommor: Rosor som har mer att njuta av.Läs mer om:

Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...