Annons

Annons


Allers-Tradgard-logga10 steg till drömrabatten – så kommer du dit!

Har du svårt att få till rabatterna? Med våra tips lär du dig att kombinera på rätt sätt – rätt blommor, färger, höjd, bladverk och blomningstid!


Dromrabatt

Maria Lagesson Åberg är trädgårdsmästare på Trolmens egendom på Kinnekulle och delar här med sig av sina tips. Som trädgårdsdesigner kan hon knepen för att få till en riktigt fin rabatt.

1. Satsa på en grön bas som är fin hela året

Plantera växter med ett bladverk som är vackert även utan blomning. Lägg sedan till utropstecken som  varierar efter säsong, exempel är tulpaner, allium och dahlior.

Annons
Dromrabatt

Martorn med sitt starka uttryck är ett fint utropstecken i rabatten och drar blickarna till sig.

Dromrabatt

Tänk på att växterna ska vara fina även när de inte blommar. Då får du en rabatt som håller länge.

2. Plottra inte!

Plantera minst tre plantor av samma sort. Det blir en helt annan effekt då. Plantera dem gärna i sjok som överlappar varandra.

Drömrabatt

Låt växterna återkomma på flera ställen i rabatten. Här en vit blodnäva.

3. Kontraster gör det intressant

Använd växter som är varandras motsatser. Det kan vara flikiga blad tillsammans med växter som har hela och rundade, tunna blad mot kraftiga. Men även ljusa toner mot mörka.

Drömrabatt

Kärleksörtens kraftiga blad och stjälk gör sig fint tillsammans med stjärnflockans skira växtsätt. Stäppsalvians blå färg och spiror bryter av.

Drömrabatt

Fina kontraster i bladverk ger daggkåpa, funkia och ormbunkar.

Drömrabatt

Låt runda blad möta avlånga, här lungört och japanskt gräs.

4. Rätt växt på rätt plats

Det är A och O att växterna får rätt placering. Läs på så att du vet hur de olika arterna vill ha det, om de gillar sol, skugga, fuktigt eller väldränerat. Nyttja de växter som visar att de trivs och sätt fler av dem.

Drömrabatt

Vit blodnäva, daggkåpa , ormbunke och astilbe – ljus blomning i en grön bas – trivs på samma växtplats i halvskugga.

5. Igenkänning i färg, form eller växtsort

Satsa på något återkommande, till exempel en färg – en mörk alunrot i botten på planteringen knyter an till en mörkt röd ros lite högre upp. Det kan även vara en bollform som återkommer. Låt samma växt återkomma på flera ställen i rabatten, det skapar också igenkänning.

Drömrabatt

Samma färg men olika uttryck, lavendel och snokört.

Drömrabatt

Plocka upp färger. Det rosa i mitten på floxen möter rudbeckians kronblad.

Drömrabatt

Fingerborgsblommans prickar tar upp rosens färg.

6. Breda rabatter ger mer spelutrymme

Vill du ha olika höga växter är breda, större rabatter lättare att planera. Ofta trivs växterna bättre i breda rabatter eftersom jorden inte lika lätt torkar ut.

Drömrabatt

Det är vackert när det händer mycket i rabatten, olika höjder, bladverk och färger. Den klippta gröna häcken håller samman och lugnar ner.

7. Jobba med olika höjd på växterna

Sätt de lägre växterna i framkant och de högsta längst bak. Men använd även låga skuggtåliga växter under de höga för att slippa bar jord och för att skapa djup i rabatten vilket ger en fylligare känsla. Ett annat sätt att skapa höjd är att använda sig av växttorn och spaljéer.

Drömrabatt

Alliumbollar står som fina utropstecken i en bädd av daggkåpa.

8. Se till att det alltid finns något att titta på

Tänk vår, försommar, sensommar och höst. När du har sagt adjö till en växt ska en annan vara på gång att blomma. Kanske inte exakt på samma plats men någonstans i rabatten. Använd förlåtande bladverk, växter som döljer det som är på väg att vissna ner, till exempel funkior som täcker över vissna lökväxter.

Drömrabatt

Vissa växter ger rabatten ett spännande tillskott flera årstider. Allium blommar i maj och juni, sedan står fröställningen med ett elegant grafiskt uttryck fram till vintern.

9. Färgstämd rabatt är lättast

När det gäller färg är det allra lättast att hålla sig till en färgskala. Du kan till exempel välja rosa, lila och blått – eller gult, orange och rött. Ton i ton med grönt som bas.

Drömrabatt

Håll dig till samma färgkombinationer i hela rabatten, som här rosa och mjukt blått.

Drömrabatt

Färgharmoni med stjärnflocka och rosen ’Nuits de Young’.

10. Bukett-tricket ger dig svar

Till sist kan du tänka att du plockar en vacker bukett. Vad vill du ha med i den? De växterna blir också fina tillsammans i en rabatt.

Text och foto: Ellen ForsströmLäs mer om:

Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...