Annons

10 städtips du kommer att älska!

Vi är ständigt på jakt efter tips och tricks som underlättar städningen. Här är tio tips som du borde testa redan i dag!


1. Stryk på de riktigt besvärliga mattfläckarna

Har du fått en riktigt besvärlig fläck på mattan? Testa detta! Lägg en fuktig tvättlapp på fläcken och använd sedan strykjärnet ovanpå. Värmen från strykjärnet och fukten från tvättlappen ser till så att smutsen faller sönder.

2. Använd vinäger till duschmunstycket

Ett snabbt sätt att få bort smuts från ett igenkloggat duschmunstycke är att ta en liten plastpåse och fylla den med vinäger. Trä påsen över munstycket och knyt fast det med hjälp av ett snöre. Låt den sitta på i två timmar och spola lite vatten innan du tar bort påsen. Munstycket blir som nytt!

Annons
Vinäger är användbart till mycket, inte minst när det gäller städning och rengöring. Bild: IBL Bildbyrå

Vinäger är användbart till mycket, inte minst när det gäller städning och rengöring. Bild: IBL Bildbyrå

3. Städa mikron med vinäger

Är insidan av din mikro täckt av gamla matrester och andra beläggningar? Ingen panik, med det här lätta tipset blir den ren på nolltid. Fyll en skål med en del vatten och en del vinäger. Kör på hög värme i två minuter. Mikron får ett välbehövligt ångbad och det är bara att torka av smutsen.

Läs också: Här frodas bakterierna i ditt hem

4. Citron avkalkar vattenkokaren

Vattenkokaren har en tendens att samla på sig en beläggning kalk på insidan. Bli av med kalken genom att koka upp lite pressad citronjuice – eller ättika – tillsammans med vatten. Skölj ur och kalken följer med.

5. Mixern diskar sig själv

När du har hällt upp din morgonsmoothie, häll i varmt vatten och några droppar diskmedel i mixern. Kör i gång mixern och njut av hur mixern helt enkelt diskar sig själv. Efteråt är det bara att skölja ur kannan.

Här finns en film som visar hur det går till:

6. Var noga med munhygienen

Rengör tandborsten genom att ställa den i ett glas där du blandat en del vinäger och två delar vatten. Låt stå i en halvtimme och skölj av tandborsten.

7. In med bakpulvret i ugnen

Skippa starka rengöringsmedel – skrubba ugnen med bakpulver i stället! Blanda bakpulver med vatten och gnugga med en svamp på insidan av hela ugnen. Låt blandningen verka i minst tolv timmar, torka sedan av med en fuktig trasa. Se till så att du får bort allt bakpulver, sätt sedan i gång ugnen på en låg temperatur en kort stund tills ugnen torkat.

Ugnen blir skinande ren med hjälp av bakpulver – och lite tålamod. Bild: IBL Bildbyrå

Ugnen blir skinande ren med hjälp av bakpulver – och lite tålamod. Bild: IBL Bildbyrå

Läs också: Rengör ugnen – enkla tips

8. Rengör ugnsgallret i badkaret

Medan ugnen blir som ny med hjälp av bakpulvret kan du passa på att ge ugnsgallren samma behandling. Gör så här: lägg en handduk i botten av badkaret för att undvika repor. Lägg ner gallren på handduken och täck med hett vatten. Tillsätt tvättmedel, diskmedel eller bakpulver och rör runt tills medlet lösts upp. Låt gallren ligga kvar i minst fyra timmar innan du torkar bort allt smuts med hjälp av en svamp.
Här finns en instruktionsvideo:

9. Kaffekvarnen blir som ny – med ris

Häll lite vanligt, okokt ris ner i kvarnen, rör runt, släng riset och torka ur. Klart!

Kaffekvarnen blir ren med hjälp av riskorn. Bild: IBL Bildbyrå

Kaffekvarnen blir ren med hjälp av riskorn. Bild: IBL Bildbyrå

10. Få skåpsluckorna att blänka

Smutsiga skåpluckor blir rena på nolltid med den här mirakelkuren. Mixa en del vegetabilisk olja med två delar bakpulver och gnugga sedan in blandningen med hjälp av en svamp, en gammal tandborste eller dina egna händer.

Läs också

7 anledningar att alltid ha ättika hemma

7-anledningar-att-alltid-ha-attika-hemma-stadtips

Källa: Tip heroLäs mer om:

 

  

 
Laddar...