Annons

Annons


Allers-Tradgard-logga10 inspirerande idéer till din trädgård

Ibland behövs inga stora förändringar för att få till det i trädgården. Här bjuder vi på inspirerande bilder och tankar – hoppas du hittar guldkorn att utveckla på ditt eget sätt!

Mejla
Dela (177)
Pinna

Gunga-i-skugga

Det går att ha en hängmatta även utan träd.

1. Gunga i halvskuggan

Varför inte göra en skön plats i halvskuggan mitt i rabatten? Har man inget träd att fästa hängmattan i kan man gjuta ner pålar. Under hängmattan ligger en matta gjord av bamburör och för att täcka jorden får platsen varje år påfyllning av täckbark. Barken skyddar jorden från att torka ut och ger bra förutsättningar för att både bambu och olika ormbunkar ska trivas. I korgen växer ett parasollblad, Astilboides tabularis.

Annons
Gilla Allers på Facebook
Gronska-i-stenlaggning

Lättskött med sten, men ändå grönt och trevligt. Lyft på plattorna och plantera!

2. Grönska i stenläggningen

Den här lilla trädgården har fått en rejäl uteplats och fyra  planteringar som lämnats fria i stenläggningen. Här finns både ett litet grönsaksland och perennplanteringar. Stora stenläggningar ger ofta ett kalt och hårt intryck. Det kan man råda bot på genom att plantera slingrande växter som tar sig upp på staket och murar, men också genom att ta upp plattor och göra gröna öar med grönsaker eller perenner, träd eller buskar.  Plattorna Ivåg är ett  markbeläggningskoncept formgivet av Signe Persson-Melin. För att ytterligare ge liv till platsen har en varmgul ton valts till både husfasad och murar.

utsikt

En vägg med utsikt, grön året om.

3. Insikten att skaffa en utsikt

Väggen av murgröna är vacker året runt. Väggen är byggd av  träreglar som sedan murgrönan fått växa in i. Varje år klipps  murgrönan in en bit så att den rektangulära väggformen behålls och öppningen inte växer igen.

dela av med krukor

Några krukor på rad fungerar som avdelare på en stenlagd större yta. Svepande gräs ger lite höjd.

4. Krukor som en liten vägg

Ett enkelt sätt att dela av större ytor och skapa blickfång och öka dynamiken i trädgården utan att stänga av helt är att placera några krukor på bredden med exempelvis vajade gräs. Med hjälp av växterna kan man bestämma hur hög man vill att avskärmningen ska vara. Stenar från stranden placerades runt krukorna för att binda ihop gruppen till en helhet. Gräset är vackert hela sommaren men även på vintern. På våren klipps det ner och har vuxit till sig lagom till sommaren igen.

utomhusdusch

Dusch på ena sidan muren, vägghängda torkställningar på den andra.

5. Den heta sommardagens bästa plats!

Funderar du på en dusch i trädgården? Då kan det vara bra att även planera in plats för tvål och handdukar. Bakom den putsade muren finns det dessutom gott om plats att torka tvätt. Tänk på att singel fastnar under våta fötter och att till exempel stenplattor är att föredra. Det är också lätt att sopa och göra rent.

sittplats i grönskan

Flytta sittkuddarna efter sol och skugga.

6. Bland vackra blad!

Kom ner på jorden och vila bland växterna. Omringad av funkior, japanska lönnar och bambu slumrar man skönt i eftermiddagssolen.

öppning i mur

En öppning förhindrar att muren blir alltför kompakt och påträngande.

7. Öppenhet i det avskilda

Hemma hos landskapsarkitekten Mona Wembling finns många kreativa trädgårdslösningar. En av dem är att låta muren vara delvis öppen så att man kan ta del av den vackra landsvägsallén som slingrar sig utanför.

Trädäck möter singel

Lättskött och skönt.

8. Trädäck och singel

Den lilla trädgården består till största del av ett trädäck men längs tomtgränserna växer buxbom, perenner och några fruktträd, och i en av rabatterna gjordes en liten uteplats som belagts med singel. Här kan man sitta under äppelträdet som fått sällskap av en ljus-slinga och njuta av sommaren.

dela med staket

Stolen Leaf från Arper kommer till sin rätt i den sparsmakade miljön.

9. En bit staket delar upp

Den här platsen var tidigare en stor gräsmatta. Ett avskärmande högt staket byggdes för att få till två olika avdelningar. Den ena delen skulle vara avskalad och öppen, och den andra lummig och grön, så den fylldes med olika sorters bambu, ormbunkar, japanska lönnar och hakonegräs. Framför avskärmningen porlar ett vattenspel med en liten ring av formklippt buxbom runt om. Rummet har golv av singel och trampstenar. För att staketet skulle få en vacker grå ton fick det en strykning med järnvitriol.

inramat och tryggt

Blicken följer trampstenarna in i trädgårdsrummet. Spegeln ger djup och reflexer.

10. Inramat och tryggt

När man skapar rum i trädgården är både väggar, golv och tak viktiga parametrar. Här har man ramat in en del av en trädgård med hjälp av staket som bäddas in av pipranka och liguster på stam. En hängande stol i rotting ser inbjudande ut och en rektangulär spegel på staketet blir ett spännande blickfång. Den ungerska sjöstenen har fått sällskap av trampstenar i kalk-sten som lagts i en organisk form och visar vägen från det ena trädgårdsrummet till det andra.

Text: Ulrika Grönlund
Foto: Peter Carlsson

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...