Annons

Annons

10 fiktiva pappor vi ALDRIG glömmer

Här är 10 pappor som är helt omöjliga att glömma – kanske är det tur att de bara finns på vita duken?


Den andra söndagen i november är Fars dag. Dagen, som har firats i drygt 100 år, har sina rötter i 1910-talets USA och pappor hyllas på samma dag i Sverige, Finland och Norge.

Även om vi har en pappa som betyder allt för oss, så finns det en hel del fiktiva pappor som har lämnat avtryck genom årens lopp. Här är våra 10 favoriter.

1. Al Bundy – Våra värsta år

Ed O’Neill spelade Al Bundy i den omåttligt populära och Chicago-baserade komediserien Våra värsta år i ett helt decennium; från 1987 till 1997. Pappa Al misslyckades med det mesta han tog sig för, och skyllde detta på den så kallade Bundyförbannelsen. När han inte jobbade som skoförsäljare tittade han helst på tv och då helst favoritprogrammet ”Psycho Dad” där han gärna sjöng med i signaturmelodin…

Annons

2. Marvin – Hitta Nemo

En mer överbeskyddande och orolig pappa än Marvin i den animerade Pixar-filmen ”Hitta Nemo” från 2003 får man leta efter, men kanske är det inte så konstigt med tanke på att den oroliga clownfisken förlorade sin fru och alla barn utom just Nemo. När sonen försvinner ger sig pappa Marvin iväg på en resa genom världshaven för att återfinna sin son.

3. Mufasa – Lejonkungen

Vi grät floder när pappa Mufasa dog i Lejonkungen! I den populära Disney-produktionen från 1994 hade den storhjärtade fadern dock hunnit lära sin son Simba om hur allt levande hör ihop i livets stora cirkel, och vilket ansvar det innebär att vara kung.

4. Johan Steen – Skärgårdsdoktorn

Johan Steen, Spelad av Samuel Fröler, och dottern Wilma flyttar till Saltö i Stockholms skärgård medan mamma jobbar för Läkare utan gränser i Afrika. Pappa Johan kämpar för att vara en bra pappa, men har inte lätt att få tiden att räcka till. Och ingenting blir enklare när dottern bryter mot alla pappas regler i sina försök att passa in i nya skolan…

5. Rudolf Andersson – Sunes jul

Sunes jul visades ursprungligen som julkalender i Svt 1991. Det är den populäraste julkalendern i tv-historien med över 3 000 000 tittare. Pappa Rudolf, spelad av Peter Haber, seglade rakt in i våra hjärtan som den välvillige men något stressade och förvirrade pappan som som inte drog sig för att svära långa ramsor inför barnen…

6. Anton Svensson – Emil i Lönneberga

Vem kan glömma Anton Svenssons ”Förgryyyyyyymmade unge” och stränga hänvisande av Emil till Snickarboa efter varje gång han hittat på något hyss?

7. Charles Ingalls – Lilla huset på prärien

Lilla huset på Prärien var omåttligt populärt när det sig begav under 1970- och 80-talet. I drygt 200 avsnitt kunde vi följa familjen Ingalls med helyllepappan Charles hans fru och fem barn i amerikanska mellanvästern under det sena 1800-talet.

8. Efraim Långstrump – Pippi Långstrump

Pippis pappa Efraim faller i kategorin som den frånvarande, men kärleksfulla, pappan som besöker sin dotter då och då men oftast är alltför upptagen. Pappa Efraim jobbar som sjökapten på fartyget Hoppetossa, letar ständigt skatter och är kung på en ö i Söderhavet och nästan lika stark som sin dotter.

9. Homer Simpson – The Simpsons

Det är nog tur att Homer Simpson bara är en fiktiv figur, för när det gäller fadersrollen har han en hel del att lära – inte minst när det kommer till sonen Bart. I princip i varje avsnitt får sonen höra sin far yttra orden ”du din lilla…” följt av ett stadigt grepp om halsen.. Homer är gift med Marge och tillsammans har de även döttrarna Lisa och Maggie.

10. Melker Melkerson – Vi på Saltkråkan

Den godhjärtade men klumpige Melker är änklingen och fyrabarnspappan som försöker balansera författarskapet med faderskapet. I filmatiseringen av Astrid Lindgrens bok skrattade vi gott åt pappa Melkers projekt som ofta slutade med att han spikade sig i fingrarna eller ramlade i vattnet.

Filmer: Youtube

 

Läs mer om:


Annons

Annons

Annons


Annons


Laddar...